Bambusznádból készít laptopot az Asus

Bambusznádból készít laptopot az Asus

2007. december 14. 08:52, Péntek
Egészen pontosan a mobil számítógépek külső burkolatát készítették el bambusznádból, amellyel a cég a jelenleg használt káros anyagokat szeretné felváltani. Kérdés, hogy a megoldás hogy bírja a működési körülményeket.

A cég érdekes fejlesztéséről a Reuters számolt be a napokban. Cikkükben emlékeztetnek arra, hogy az Apple I annak idején fából készült, így az ötlet nem teljesen új, bár eddig még senki nem alkalmazott bambusznádat alapanyagként. Az Asus azzal indokolja döntését, hogy a fafeldolgozással szintén keletkeznek káros mellékanyagok, a bambusz alkalmazásával viszont ezek arányát minimalizálják. Igaz, a módszer nem teljesen tiszta, hiszen a ragasztás és a préselés során szintén kerülhetnek ilyen anyagok a környezetbe.



A készülék egyelőre a prototípus szerepét tölti be és a mérnökök tovább vizsgálódnak. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy a bambusznádból készült burkolat hogyan viseli a működési körülményeket - ez rendkívül fontos, hiszen a mobil számítógépek esetében elsődleges a hőleadás és az ellenálló képesség megfelelő aránya. Érdemes megemlíteni, hogy eredetileg egy bőralapú megoldással álltak elő, emellett szintén elkészítették az aligátorbőrt alkalmazó változatot, ám most a bambusz mellett döntöttek. Igyekeztek rögtön kiemelni, hogy az állatvédők nem tiltakoztak az első megoldás miatt és nem ilyen kifogások miatt váltottak a növényre.

Nem kell attól félnünk, hogy a bambusznád alkalmazása miatt nem lesz kellő színválaszték, hiszen a cég már most több különböző színárnyalatot biztosít az érdeklődőknek. A lépést több más PC-gyártó is követheti, hiszen nem az Asus az egyedüli cég, amely a hagyományos műanyag burkolatok lecserélését fontolgatja. A HP, a Dell, a Lenovo és az Acer is mind igyekszik csökkenteni a gyártási költségeket és energiafelhasználást, megoldani az újrahasznosítás problémáit, illetve kiszűrni a környezetre káros anyagokat, mint a PVC, valamint a különböző égésgátlók.

Ez már csak azért is égető probléma, mert az előrejelzések szerint idén összesen 260 millió PC talál gazdára, az utóbbi tíz évben pedig egyedül az Egyesült Államokban 500 millió személyi számítógépet dobtak ki. Ezt a tömeget nyilván kezelni kell és ilyen óriási méretekben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülményeket és elhelyezést biztosítunk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások