Tovább csúszhatnak az AMD Phenomjai

Tovább csúszhatnak az AMD Phenomjai

2007. december 26. 17:04, Szerda
Egészen pontosan a csúcskategóriás négymagos chipek csúszhatnak akár a nyár elejéig, mivel még nem sikerült megoldani az azokban talált hibát. A hárommagosokat illetően egyelőre nincs hír.

A DigiTimes ezúttal is tajvani gyártóktól szerezte be értesülését, miszerint az AMD a napokban értesítette partnereit az újabb lehetséges halasztásról. Biztosat persze ez alapján még nem tudunk, ám nagyon valószínű, hogy a csúcskategóriás, magasabb órajelen futó négymagos Phenom processzorok egészen 2008 második negyedévéig csúsznak.

Az ok igen egyszerű, a források szerint ugyanis még nem sikerült kijavítani a translation lookaside buffer-t (TLB) érintő hibát, amit az elmúlt hetekben fedeztek fel a négymagos chipekben. Ennek kiszűrése és javítása a legjobb esetben is heteket vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy tovább csúszik a sorozatgyártás felfuttatása, ami persze a megjelenésre is kihat. A probléma a Phenom 9700 és 9900 jelzésű változatokat érinti, előfordulhat, hogy ezek az év eleje helyett tavasszal, vagy akár a nyár elején bukkannak majd fel a boltokban.

Nem esett azonban szó a hárommagos, Toliman kódnéven emlegetett asztali processzorokról, amelyek a gyártó szerint még az Intel Core 2 chipjeihez képest is jobb teljesítmény/ár mutatókkal bírnak. Ezek elhalasztása igen komolyan érintené a cég helyzetét, bár abban egyetérthetünk az elemzőkkel, hogy az AMD ebben az esetben kénytelen a kisebbik rosszat választani és nem erőltetni olyan termékek piaci megjelenését, amelyek egyszerűen még nem állnak készen arra.

A vállalat egyelőre nem fűzött kommentárt a hírhez. Mindössze arra hívták fel a figyelmet, hogy hivatalos bejelentést még nem tettek az ügyben, így ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a késésről, mindenképpen meg kell várni az esetleges közleményt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások