31 hüvelykes OLED a Samsungtól

31 hüvelykes OLED a Samsungtól

2007. december 28. 16:52, Péntek
Kisebb meglepetést okozott a vásárlók és a gyártók körében a Samsung SDI, miután jelezte, hogy 31 hüvelykes kijelzőt mutatnak majd be a januári CES alatt. Sorozatgyártásba azonban csak a 14 hüvelykes változatok kerülnek.

A cég terveiről a Reuters cikkében olvashatunk, amelyből többek között kiderül, hogy a CES-kiállítás alatt egy 31 hüvelykes aktív mátrixos OLED-televízióval örvendeztetik majd meg az érdeklődőket. Ezzel elhódítják a legnagyobbnak kijáró címet, ám arról - sajnos - nincs szó, hogy a készülékek hamarosan a boltok polcain is megjelennek. Ahogy a riválisoknál ez már korábban kiderült, a Samsung számára sem éri meg jelenleg a nagyobb méretű példányok piacra dobása, így maradnak a kisebb változatoknál.

Ezek a kisebb változatok pedig a 14 hüvelykes kijelzők lesznek - ezek már jövőre legördülnek a cég futószalagjairól, amint azt Yoo Eui-jin, a Samsung SDI AM-OLED csapatának feje elárulta. Arról nem voltak hajlandók beszélni, hogy pontosan mely cégek érdeklődnek a megoldás iránt, ám annyit megtudhatunk, hogy több partner neve is felmerült, így nyilvánvaló, hogy a gyártók körében is nagy a kíváncsiság az új generációt képviselő készülékek iránt. Korábban egyébként a Sony számított elsőnek, hiszen 27 hüvelykes prototípusukat a 11 hüvelykes, kereskedelmi forgalomba szánt példányok követték.

A Samsung fejlesztői részlege saját prototípusukról annyit árult el, hogy a kijelző vastagsága mindössze 4,3 milliméter, ami alig egytizede a hagyományos LCD-nél megszokottnak. A 31 hüvelykes készülék élettartamát 35 ezer órára becsülik, ezzel szintén magukénak mondhatják a legjobb teljesítményt.

A költségekről nem szóltak, ám ezek nyilván horribilis szintet értek el, hiszen a Sony is havi 2000 példányban korlátozta a 11 hüvelykesek gyártását és még most is pénzt veszít minden egyes darabon. Egyedül a mobil készülékekbe szánt apró változatok nyereségesek, így még várnunk kell a nagyobb példányok megjelenésére.

Ez minden bizonnyal 2009-ben, vagy 2010-ben következik majd be, a gyártók szerint ugyanis 2-3 éven belül indulhat meg legkorábban az LCD és a plazma lassú felváltása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások