Katonai minősítésű gumimobil

Katonai minősítésű gumimobil

2008. január 8. 07:20, Kedd
Habár mostanság inkább a vékonyabbnál vékonyabb készülékeivel igyekszik kitörni a Samsung, most egy többnyire elfeledett területen is bizonyít: itt a sokat tűrő túlélőmobil.

A Samsung marketing a bemutató során úgy címezte a készüléket, hogy az "első ultra-tartós mobil", ami azért messze nem igaz, csupán arra próbáltak utalgatni, hogy ebben is világelsők lennének. Az ősidőkben az Ericsson r320 készüléke vált híressé por- ütés- és mindenálló kivitelével, de azóta is volt több készülék, ami keményebb igénybevételre termett, igaz nem annyira keményre, mint a Samsung Solid.

Azon túl, hogy a készülék teljes egészében gumiköpenybe burkolózik, a tervezőknek sikerült olyan konstrukciót előállítani, ami megfelel a katonai IP54 besorolásnak is. Az IP (Ingress Protection - behatolásvédelem) besorolás két számjegyéből (a nagyobb a jobb) az első azt hivatott mutatni, hogy mekkora mechanikai védelemmel rendelkezik szilárd tárgyak ellen, míg a második szám a folyadékokkal szembeni rezisztenciát méri. Az 54-es szám esetünkben annyit tesz, hogy az 1 mm-nél nagyobb tárgyak (drótok, csavarhúzók stb) ellen teljesen védett, illetve majdnem tökéletesen védett a portól is, míg folyadék szinten még kisebb nyomás mellett is ellenálló a bármilyen szögből érkező vízsugár ellen. Emellett természetesen ütésálló, de búvárkodni és baseballozni azért nem érdemes ezzel sem.


Samsung Solid (SGH-M110)

A kialakítás mellett a fejlesztők extrém helyzetekre való funkciókkal is felruházták, például az SOS-hívás képességével. Amennyiben a felhasználó egymás után háromszor gyorsan megnyomja a hangerő gombot, akkor automatikusan az előre tárolt kontaktot kezdi hívni, és amennyiben a hívás sikertelen, akkor a következő bejövő hívást automatikusan fogadja a készülék. Jól jöhet barlangász baleseteknél, beszorulásoknál, lerobbantott épületek alatt ragadásnál. A kemény körülmények között a beépített zseblámpa pedig már csak hab a tortán, de ez akár egy éjszakai bográcsozáskor is hasznos funkció lehet, ahogyan már néhány Nokia készülék esetében is bebizonyosodott.

Nyilvánvaló, hogy a készülék lényege nem a klasszikus multimédiás funkciókban rejlik, de egyfajta luxusként találhatunk benne FM rádiót, GPRS egységet, VGA kamerát, Blutootht és Javát is. A célközönség nyilvánvalóan a barkácsolók, szabadtéren időzők, sokat kirándulók, túrázók serege, de viszonylag alacsony ára miatt akár második készüléknek sem rossz ötlet a szabadtéri foglalatosságokhoz. Hazai ára egyelőre nem ismert, de az Egyesült Királyságban az O2-nél havi előfizetéssel ingyen, míg pre-paid kártyával akár 20 ezer forintnak megfelelő fontért vihető el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások