Macworld 2008: meglepetések nélkül

Macworld 2008: meglepetések nélkül

2008. január 16. 12:20, Szerda
Az előzetes várakozásnak megfelelően az Apple CES után megnyíló saját rendezvényén az eddigi legvékonyabb laptop, az online videókölcsönzés, valamint az iPhone kapták a főszerepet. Utóbbi egyelőre elkerüli Kínát.

A fenti mondatból kiderül, hogy a cég ezúttal nem tartogatott olyan óriási meglepetést, amelyet sikeresen el tudtak rejteni a sajtó figyelő szeme elől. Mindazonáltal a rajongók nyilván örömmel fogadják a újdonságokat, különösen a MacBook Air névre keresztelt fejlesztést, amely az Apple szerint a világ legvékonyabb ilyen készüléke, valamint az iTunes és az iPhone kibővítését.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Megépítettük a világ legvékonyabb notebookját anélkül, hogy a teljes méretű billentyűzetet vagy a 13,3"-es képernyőt fel kellett volna áldoznunk" - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. "Mikor valaki először látja a MacBook Air méreteit, nehéz elhinnie, hogy a kecses gépbe mennyi funkciót sikerült besűrítenünk."

Az Air az eddig is jól teljesítő noteszgépes vonalnak hivatott egy újabb lökést adni, mintegy kitöltve a belépő szintű és a csúcskategóriás változatok közötti űrt. A hivatalos adatok szerint a legvastagabb ponton mindössze 1,94 cm-es készülék 1,6 GHz-es Core 2 Duo processzorral, 13 hüvelykes kijelzővel, 1,36 kg-os súllyal, 80 GB-os PATA-merevlemezzel, opcionális 64 GB-os SSD-vel, 802.11n vezetéknélküli, illetve Bluetooth-támogatással érkezik. Ára 1800 dollár, amivel nyilván nem lesz tömegkészülék, ám szakértők szerint külsejével sok vásárlót elhódíthat a rivális fejlesztésektől.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az iPhone és az iPod touch érintőképernyős szoftver több frissítésen esett át, lehetőségünk van egy-egy weboldalra mutató ikonokat elhelyezni a képernyőn, illetve csoportos szöveges üzenetet küldeni a készülékről. Steve Jobs beszédében elárulta, hogy megjelenése óta, vagyis 200 nap alatt, összesen 4 millió darabot adtak el, ami napi 20 ezer készüléket jelent. Az amerikai okostelefonok piacán az Apple jelenleg 19,5 százalékkal vesz részt - mondta Jobs. Sikeres volt tehát a hisztériakeltés, ami még a korlátozott elérhetőség, a kizárólagos partnerek és egyéb kötöttségek ellenére is slágertermékké változtatta a cég első telefonját.

Az iPhone azonban egyelőre elkerüli Kínát, miután lefújták a China Mobile vezetésével folytatott tárgyalásokat. Nem tudni, meddig húzzák a megjelenést, ám a szolgáltató 350 millió (!) előfizetőjével óriási piacot jelent, így nyilván előbb-utóbb megegyeznek a feltételekről. A bejelentéssel egy időben a telefonhoz már az újabb szoftverfrissítés is elérhető, amely a hibajavításokon kívül néhány újdonsággal bővült. A felhasználók képessé válnak szöveges üzeneteik több címre történő továbbítására, a készülék otthoni televízióval történő kapcsolatának megteremtésére, és a készülék helymeghatározó programja is javult.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Apple TV kibővített változata az iTunes online bolton keresztül immár filmkölcsönzést is kínál a felhasználóknak. Jobs bejelentette, hogy mind a hat nagy és számos kisebb stúdióval megállapodtak, így az új alkotások 4, a régebbiek pedig 3 dollárért vehetők ki az internetes kölcsönzőből. Nagy felbontású filmek is elérhetők lesznek a szolgáltatáson keresztül, nyilván ugyanúgy korlátozott ideig, és az ígéretek szerint - gyors netes elérés esetén - néhány másodpercen belül megkezdhetik a tartalmak megtekintését. Az Apple TV ára eközben 230 dollárra csökkent.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A cég emellett számos kisebb-nagyobb újítást is bejelentett, ezek között említhetjük a Time Capsule készüléket, amely a biztonsági másolatok készítésére szolgál. A teljes listát megtaláljuk az Apple weboldalán, ahol a különböző bejelentések között kedvünkre csemegézhetünk. A tőzsdét egyelőre nem hatották meg az újdonságok, a befektetők talán többre számítottak, az árfolyamra nem volt felemelő hatással az előadás: az Apple részvénye 4,4 százalékot vesztett értékéből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások