Az EU szerint az IP-cím személyes adat

Az EU szerint az IP-cím személyes adat

2008. január 22. 14:16, Kedd
Több fontos következménye is lehet az Európai Unió adatvédelmi csoportja azon állásfoglalásának, miszerint a számítógépeken használt IP-cím személyes adatnak számít. A keresők nem értenek egyet ezzel.

Az EU adatvédelmi csoportjának német küldötte, Peter Scharr, aki nem mellesleg a bizottság első embere, saját véleményének adott hangot egy, a napokban elhangzott interjúban, ám gyanítható, hogy elgondolásával a csoport többsége is egyetért. Eszerint a számítógépek azonosítására használt IP-cím személyes adatnak minősül, vagyis az internetes keresők és a különböző szolgáltatások nem őrizhetik meg olyan egyszerűen, ahogy azt szeretnék. A Google és társai természetesen ezt nem így gondolják.


Peter Scharr
Scharr az interjúban kiemelte, hogy az érintett cégeknek mindenképpen alkalmazkodniuk kell az EU erre vonatkozó rendelkezéseihez, vagyis az adatmegőrzéssel kapcsolatos politika alapos átvizsgálásra szorul több - elsősorban észak-amerikai - vállalat esetében. A Google, a Yahoo és a Microsoft ugyanis jóval szabadabban kezeli ezen adatokat, és szeretnék azokat megőrizni legalább 18 hónapig, ahogy azt korábban jelezték, éppen az EU által kikényszerített újabb tervezetekben. A Google emellett a DoubleClick felvásárlása miatt is kisebb összetűzésbe keveredett a közösséggel, a vizsgálat ebben az ügyben még mindig tart.

Az említett cégek úgy vélik, hogy az IP-címek mindössze a kliens számítógépek azonosítására használt adatok, ennélfogva nem minősülnek személyesnek. Az EU csoportja ezzel nem ért egyet, bár azt elismerik, hogy vannak kivételek és például az internetkávézókban számos felhasználó veszi igénybe ugyanazokat a címeket. Mindazonáltal, amennyiben valakit ezen adatok által azonosítanak a világhálón, az egyszerű számok rögtön személyes adattá válnak, és ezen még az sem segít, ha a Google például levágja az utolsó számot, amivel rögtön 256 lehetséges találatot generál egyetlen biztos helyett.

A vita tehát tovább folytatódik - az Unió illetékesei az elkövetkező hónapokban újabb meghallgatásokon vesznek részt, biztosat azonban ezekről még nem tudni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások