Érkezőben a VIA 64 bites chipje

Érkezőben a VIA 64 bites chipje

2008. január 25. 12:01, Péntek
Az első félévben a VIA is elkészül saját 64 bites megoldásával, követve a két nagy processzorgyártó példáját. Az Ézsaiás prófétáról elnevezett fejlesztés az eddigieknél nagyobb teljesítményt ígér.

A cég bejelentette az Isaiah architektúra elkészültét, amelyre a 64 bites chipet alapozzák. Ígéretük szerint ezek a processzorok a korábbi chipekhez képest nagyobb teljesítményt nyújtanak majd mind asztali, mind pedig a mobil termékek vonalán, a fogyasztás azonban továbbra is alacsony marad, híven az elődök által is képviselt elgondoláshoz.

A vállalat tavaly augusztusban mutatta be Eden sorozatát, amely 500 MHz-en futó, 133 MHz-es FSB-re támaszkodó, 32 bites processzorokat takart. Mivel ezek ma már nem igazán nevezhetők versenyképesnek - főleg az asztali szegmensben - a 64 bites fejlesztéseknél igyekeztek növelni a fontosabb mutatókat. Ennek megfelelően az Ézsaiás 2 GHz-en fut, az FSB órajele 800 és 1333 MHz között változik, a másodszintű gyorsítótár mérete pedig 1 MB. Mindazonáltal egymagos chipről van szó, az ikermagos példányok ugyanis csak később, valószínűleg már 45 nanométeren készülnek el, míg a most megjelenő változat még 65 nanométeres.

A processzor a VIA leányaként tevékenykedő Centaur Technology fejlesztése. A cég szerint a mindössze 100 mérnökből álló csapat a semmiből teremtette meg a világ leginkább energiahatékony x86-chipjét, amely további lehetőségeket tartogat magában a jövőre nézve. A sorozat példányait asztali és mobil számítógépekben, valamint személyes hordozható eszközökben tervezik felhasználni. Ez utóbbiak között említik az Ultra Mobil PC-ket, a Green PC-ket, valamint a digitális szórakoztató központokat. A cég részéről az is elhangzott, hogy az Isaiah hasonló órajelen kétszer, sőt akár négyszer is gyorsabb lehet az Edenhez képest.

A VIA ezúttal azt is kiemeli, hogy saját megoldása maga mögé utasítja az Intel fejlesztését, amely a Silverthorne nevet kapta. Ezt persze még nem tudjuk alátámasztani, ám hamarosan kiderül, mennyiben lehet hitelt adni a cég kijelentésének.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások