John Rambo - Senkit sem kímél

John Rambo - Senkit sem kímél

2008. január 30. 21:38, Szerda
Stallone a remekül sikerült Rocky Balboa után, ezúttal a John Rambo-ban mutatja meg mire képes hatvanévesen. Előre szólunk, a film nem angol kisasszonyoknak készült.

Negyedik részéhez érkezett a Rambo - ha ezt a hírt meghalljuk mondjuk tíz éve, szánakozva mosolygunk egyet, hogy nem volt jobb dolga szegény Sylvester Stallonénak, majd annyiban hagyjuk a dolgot. Azonban 2008-ban nem mosolygunk, hanem várjuk a filmet (ugye?), mint ahogy vártuk a Rocky 6. részét is. Pedig egy filmsorozat hatodik epizódja (kivéve, ha "Fű"-vel kezdődik és "rész"-szel végződik a címe...) nem feltétlenül szokott rászolgálni a tömegek figyelmére, s a kritikusokéra pláne nem.


Ezúttal azonban más a pálya, így mi is foglalkoztunk bőven az új Rambo-filmmel. Kiderült, hogy nagyjából a világpremierrel egy időben kerül idehaza is bemutatásra. Láttuk a magyar plakátot (és a John Rambo magyar címet), jófajta, meglehetősen brutális előzetesekben tobzódhattunk és vagy háromféle címet kellett megjegyeznünk, míg kiderült, hogy Stallone legújabb rendezésének Rambo lesz a címe. Egyébként sokan nem tudják, hogy az első Rambo-film a First Blood (Első vér) titulust kapta, csak bizonyos országokban rambózták le a David Morell thrillere alapján készült filmet. Nem aratott instant sikert, csak később VHS-en és a tévében lett annyira kedvelt, hogy három évre rá elkészülhetett a Rambo 2, amely már kellő aratást rendezett a jegypénztáraknál is.

'82-t és '85-öt követően egy "minek?" kérdésre választ sosem adó harmadik epizód következett. Ebben jól mutatott a felpumpált izomzatú Stallone géppisztollyal a kezében, hullottak benne az afgánok rendesen, de az egész nem volt több egy kártyanaptár alapanyagnál. Peter MacDonald filmje nagyjából a sorozatot is kinyírta, illetve 19 éves pihenőre küldte.

A Rocky Balboa 2006-os premierje azonban olyan kritikai sikert aratott (a totális közönségsiker elmaradt, csak az ötödik legsikeresebb lett a hat Rocky-film közül), hogy Stallone úgy döntött, hogy John Rambo is megérdemli a feltámadást és azt, hogy ne üres agyú akcióshősként emlékezzenek rá az emberek, hanem teljesen másképp. Épp ezért az új Rambo-filmben, a John Rambo-ban megpróbálta újraértelmezni az egész trilógiát és visszanyúlt a '80-as évek klasszikus akciófilmjeinek hangulatához.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kialakult Rambo-képet nem lesz egyszerű megváltoztatni, de az előzetesek alapján látszik, hogy nem kisasszonyok sportját fogja űzni a vietnámi veterán. S bár a filmgyilkos NC-17, vagyis csak 17 éven felülieknek korhatár szóba sem jöhetett, azonban az R - melyet még a Die Hard 4-gyel sem mertek megjátszani - ott lifeg a filmen. Bár sokan kirívó brutalitásról regélnek, idehaza nem tartják túlzottak erőszakosnak a John Rambót, hiszen a Fűrész 4-gyel szemben nem bélyegezték meg a mozigyilkos "X"-kategóriával a magyar döntnökök.

A pénteken bemutatott film történetéről röviden annyit érdemes tudni, hogy Thaiföldön kezdődik, ahol is John Rambo összeszed egy csapat zsoldost, hogy egy folyómenti faluban eltűnt keresztény misszionáriuscsapat nyomába eredjen. Természetesen áll továbbra is az axióma, hogy egy akciófilmen nem a történetet kell számonkérni, azonban a John Rambo esetében erre sem nagyon panaszkodhatunk.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A filmet pénteken mutatták be Amerikában és nagyjából a Rocky Balboa nyomdokain debütált. Ahogyan az várható volt, inkább az idősebbeket vitte a filmszínházakba, a fiatalok meglepő módon ezúttal csak PG-13-as korhatáros Meet The Spartans című paródiafilmre váltottak jegyet, mely ha csak pár százezer dollárral is, de megelőzte a hétvégén a 18,2 millió dollárral debütáló Rambo 4-et.

A John Rambo február 7-i hazai premierjéig hátralévő pár napot pedig minden bizonnyal már féllábon is kibírjuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások