Torrentoldalon teszteli chipjeit az AMD

Torrentoldalon teszteli chipjeit az AMD

2008. február 8. 13:07, Péntek
Érdekes lépésre szánta el magát az AMD, amikor úgy döntött, hogy vadonatúj, sorozatgyártásra még nem kész Opteron processzorait többek között a kiadók által beperelt isoHunt oldalán próbálja ki.

Több forrás is beszámolt a processzorgyártó döntéséről, amelyről csak azután szereztek tudomást, hogy az isoHunt legénysége saját fórumában köszönte meg az AMD illetékeseinek figyelmességét és kitüntetett bizalmát. Történt ugyanis, hogy a gyártó által jelenleg is tesztelt négymagos Opteron 2352 chipeket a népszerű torrentindexelő oldal rendelkezésére bocsátották, hogy az adatbázist kiszolgáló szerverpark részeként teszteljék azok teljesítményét és megbízhatóságát.

Az átadott két darab Opteron erőmű körül némi kavarodás támadt, mivel egyesek arról adtak hírt, hogy ezek a processzorok már a B3-steppingre épülnek és így teljes mértékben kiküszöbölik a TLB-hibaként emlegetett problémát, amely oly sok fejfájást okozott az AMD mérnökeinek. Hamarosan világosság vált azonban, hogy nem erről van szó, hiszen a korai tesztpéldányok az eredetileg is hibás 2350-es sorozat egyenesági leszármazottai és az isoHunt adatbázisában a BIOS-javítással és anélkül tesztelik folyamatosan a processzorok teljesítményét. Mindazonáltal az oldalnál nagyon örülnek a két chipnek, hiszen ezek még a hibával együtt is nagy lökést jelentenek a hardveres hátteret illetően.

Az isoHunt természetesen folyamatosan beszámol a gyártónak a chipek állapotáról, így több más partnerrel együtt segítenek a processzorgyártónak a tesztelésben és a hiba javításában, pontosabban annak esetleges megkerülésében. Az sem mellékes, hogy a BIOS-javítás milyen következményekkel jár a teljesítményre nézve, korábban ugyanis sokan panaszkodtak ezzel kapcsolatban, mondván, hogy a javítással érezhetően esett a sebesség.

A lépés igazi érdekessége azonban, hogy az AMD egy olyan oldalt szemelt ki, amely jelenleg is bírósági perben kénytelen megvédeni magát a filmstúdiókkal és zenekiadókkal szemben. Kérdés, hogy ez a lépés milyen hatással lesz a két oldal, illetve a gyártó és a szórakoztatóipar viszonyára nézve.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások