Toshiba: nincs tovább HD DVD

Toshiba: nincs tovább HD DVD

2008. február 19. 16:06, Kedd
Ahogy azt már sokan sejtették, a Toshiba némi hezitálás után bejelentette a HD DVD pályafutásának végét. Győzött a Sony és a Blu-ray, minden nyitva áll a nyugodt HD-korszak előtt.

A Toshiba ma hivatalos közleményben jelentette be, hogy a jövőben nem folytatják a HD DVD termékek népszerűsítését, gyártását és értékesítését. Eszerint már márciusban leállnak a gyártósorok, addig pedig fokozatosan csökkentik a kibocsátást, hogy a jövő hónap végére már teljesen beszűnjön a lemezek sokszorosítása és a lejátszók előállítása. A cég ígérete úgy hangzik, hogy a meglévő termékek támogatása nem szűnik meg, a korán döntésre jutó vásárlókat tehát nem hagyják cserben.

"Körültekintő módon vizsgáltuk meg a nagy felbontású verseny további folytatásának hosszú távú következményeit és arra jutottunk, hogy egy éles fordulat szolgálja jobban a piac érdekeit" - magyarázta Atsutoshi Nishida, a cég elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a hagyományos DVD-vel kapcsolatos fejlesztéseket és gyártást ez a döntés nem érinti, mint ahogy a Toshiba továbbra is folytatja erőfeszítéseit a NAND-flash, a kisebb méretű merevlemezek, a következő generációs központi processzorok, illetve a vezetéknélküli és titkosítási technológiák területén belül is. Szeretnék továbbá fenntartani kapcsolatot a még megmaradt partnerekkel, ám ez már a jövő kérdése.

Érdekes, hogy a Toshiba döntését - pontosabban az azzal kapcsolatos korai pletykákat - kedvezően fogadták a befektetők és a cég részvényeinek árfolyama megugrott. Ez is jelzi, hogy a piac megkönnyebbüléssel nyugtázta a formátumháború lezárultát, mivel így megnyílt az út az egységes fejlesztések előtt. Az más kérdés, hogy a hibrid olvasók gyártói így nyilván jelentős piacoktól esnek el, nekik legfeljebb annyi vigasz marad, hogy a meglévő tartalmak lejátszásával sem lesz gond. Ehhez kapcsolódik az a hír, miszerint a Microsoft már dolgozik a Blu-ray és az Xbox 360 konzol összeházasításán, házon belül már el is készültek egy átalakított asztali példánnyal, így nyilván nem kell sokat várni a külső meghajtók hivatalos megjelenésére.

Akit érdekel a formátumháború kialakulásának pontos menete, illetve annak előzményei és főbb fejleményei, az a következő oldalon csemegézhet a dátumok listájában. Érdekes megfigyelni, hogy a 2000-ben, illetve 2002-ben elhangzott első bejelentéseket követően hogyan is alakult a küzdelem - majd pedig hogyan ért véget. A történelem ismétli önmagát - szokták mondani -, mi pedig leszögezhetjük magunkban, hogy a Betamax esete nem volt egyedülálló.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások