Internetes Szabad Véleménynyilvánítás Nemzetközi Napja

Internetes Szabad Véleménynyilvánítás Nemzetközi Napja

2008. március 11. 13:48, Kedd
Először tiltakoznak a civil szervezetek egy nemzetközi nap keretében közösen az internetes cenzúra és a kiberdisszidensek fogva tartása ellen.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) által életre hívott és az UNESCO által is támogatott Internetes Szabad Véleménynyilvánítás Nemzetközi Napját hivatalosan március 12-én tartják meg. A rendezvény keretében az RSF honlapján bárki, aki egyetért az online cenzúra eltörlésével petíciókat írhat alá és virtuálisan tüntethet az internetes szabad véleménynyilvánításért akár a pekingi Mennyei Béke terén, akár a havannai Forradalmi téren. Az akció szerdán délelőtt, közép-európai idő szerint 11 órakor kezdődik.

Bárki létrehozhatja saját virtuális figuráját, amelynek segítségével részt vehet a tüntetéseken. Pekingen és Havannán kívül virtuális demonstrációt tartanak Egyiptomban, Eritreában, Észak-Koreában, Myanmarban (Burmában), Tunéziában, Türkmenisztánban és Vietnamban. Az RSF 2006-ban már szervezett egy hasonló akciót, "24 óra az internetes cenzúra ellen" címmel. Akkor 40 000 felhasználó kattintott a szervezet honlapján elhelyezett interaktív világtérképre. A Riporterek Határok Nélkül ezt a látogatói számot szeretné az idén túlszárnyalni.

Világszerte összesen 63, csak Kínában pedig jelenleg 49 kiberdisszidens ül börtönben. Bűnük szinte minden esetben, hogy szabadon el merték mondani a véleményüket. Az RSF várhatóan holnap nyilvánosságra hozza az Internet ellenségei című listát, valamint a bloggerek és a kiberdisszidensek kézikönyvét.

Csak az idén négy esemény borzolta a kedélyeket. A év elején Myanmarban tovább szigorították a hatóságok a világháló ellenőrzését és letartóztattak egy ellenzéki bloggert. Február elején számoltunk be arról, hogy egy fiatal afgán egyetemi hallgatót azért ítélt halálra egy helyi bíróság, mert egy iráni oldalról egy olyan bejegyzést töltött le és terjesztett, amely azt a kérdést tárgyalta, hogy ha lehet egy férfinek négy felesége, akkor a nőknek miért nem lehet négy férjük. Végül február elején Oroszország, majd nemrég Izrael kapcsán derült ki, hogy az online cenzúra szigorítását, illetve bevezetését tervezik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások