Titokban figyelt meg embereket az NSA

Titokban figyelt meg embereket az NSA

2008. március 11. 17:41, Kedd
Szeptember 11. után az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal számtalan állampolgár telefonbeszélgetéseit hallgatta le, valamint szerezze meg az e-mail forgalmukat. A programot a politikusok leállították, de a szervezet nem hagyta abba a tevékenységet.

Könnyen lehet, hogy a 2003-ban, az amerikai Kongresszus által leállított Total Information Awareness Program (TIA) titokban tovább folytatódott - derült ki a Wall Street Journal cikkéből. A TIA-t korábban a DARPA indította, a célja egy teljes megfigyelési és ellenőrzési rendszer létrehozása volt a létező legtöbb adatbázis tartalmának megszerzésével és kiértékelésével. Jellemző, hogy a projekt még a hasonló elképzeléseket általában támogató amerikai politikusoknak is sok volt, és az amerikai Kongresszus 2003. szeptemberében leállította a programot. Legalábbis így tudták.

Azonban a TIA egyes részeit más néven, de folytatták. Azt ugyanakkor senki sem tudta egészen 2005-ig, hogy az amerikai kormány 2001. szeptember 11. után megbízta az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalt (NSA), hogy - akár bírói engedély nélkül is - hallgassa le minden amerikai állampolgár vezetékes, mobil és internetes telefonbeszélgetéseit, valamint szerezze meg az e-mail forgalmukat. Ehhez azonban szükség volt az internetszolgáltatókra és a telefontársaságokra. Nem véletlen, hogy a Bush-kormány a mai napig védeni próbálja a perektől és a felelősségre vonástól az együttműködő cégeket.

Az első esetek csupán 2006-ban derültek ki. A Bush-kormány az akciót Terrorist Surveillance Programnak nevezte el, abban bízva, hogy bármi, ami a terrorizmus elleni harccal van kapcsolatban, azt át lehet vinni a Kongresszuson. A leleplezési lavinát 2007 közepén Mike McConnell, az amerikai titkosszolgálatok egykori vezetőjének az egyik képviselőhöz írt levele indította el, amelyben közölte, hogy 2001. szeptember 11.-e óta folyamatosan vannak megfigyelések és lehallgatások. További részletek azonban csak most derültek ki a Wall Street Journalnak köszönhetően. A most megjelent cikk rámutat, hogy az NSA a TIA-hoz hasonló programot indított, amelyet olyan "fekete büdzsékből" finanszírozott, amelyeket a Kongresszus nem tud ellenőrizni.

Az újabb lavinát néhány véletlenül magát elszóló titkosszolgálati munkatársa indította el, akik amiatt fejezték ki aggodalmukat, hogy az NSA túl mélyen hatolhat be az amerikai állampolgárok magánéletébe és rendszeresen átlépi a külföldi és a helyi személyek megfigyelései és lehallgatásai között húzódó láthatatlan határvonalat. Mindez úgy lehetséges, hogy a szervezet akcióiban az FBI is részt vesz, illetve támogatja azokat.

Az NSA jóval nagyobb mértékben fér az amerikai állampolgárok távközlési, pénzügyi és utazási adataihoz, mint azt korábban hitték. A Wall Street Journal cikke szerint az NSA-nak joga és lehetősége van bírói engedélyek nélkül bármilyen e-mail információt megkapni, ellenőrizheti, hogy kik milyen oldakat látogatnak meg, mikre keresnek rá, milyen helyekre utaznak repülőgéppel, kikkel és milyen hosszú vezetékes és mobiltelefon-beszélgetéseket folytatnak, hozzáférhet a banki folyószámlák és tranzakciók, valamint a hitelkártyák használatával kapcsolatos adatokhoz. Kiderült az is, hogy az NSA már körülbelül 15 évvel ezelőtt hozzáfért a világon bonyolított minden tranzakcióhoz. Az adatokat a saját rendszerében tárolta, azokhoz eddig csak a CIA férhetett hozzá.

Jack Cloonan, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori veteránja érdekes adatokra világított rá: egy tavalyi jelentés szerint az elmúlt években jelentős mértékben nőtt az NSA és az FBI által közösen tervezett és végrehajtott akciók száma. Míg 2000-ben csupán 8500 ilyen akció volt, addig 2005-ben már 47 000.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások