Írisz szkennerek kerülhetnek a müncheni repülőtérre

Írisz szkennerek kerülhetnek a müncheni repülőtérre

2008. március 20. 08:53, Csütörtök
A német kormány meghosszabbítja és jelentősen kibővíti az eredetileg 2007 decemberében lejáró Automatizált, Biometria Által Támogatott Határőrizet (ABG) nevű programot.

Az ABG eddig egyetlen helyen, a Frankfurt am Main-i repülőtéren működött. Az FDP-frakció kérdésére adott német kormányzati válaszból azonban kiderült, hogy a programot hamarosan kiterjesztik a müncheni légikikötőre is. A 1,5 millió eurós beruházás azonban csak azután kezdődhet meg, hogy arra áldását adta a Német Szövetségi Számvevőszék. Az ABG alapvetően az íriszlenyomatok levételén és tárolásán alapul. A német hatóságok így akarják megakadályozni, hogy az ország területére terroristák vagy szervezett bűnözők léphessenek be. A német belügyminisztérium tavaly októberi jelentése szerint a megoldás személyiségi jogi szempontból megfelelő és nagyban növeli az ország biztonságát.

Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor ezúttal is másként vélekednek a kérdésben. Okkal - tehetjük hozzá, hiszen a c't számítástechnikai magazin már 2002-ben bemutatta, hogy mennyire egyszerűen kijátszhatók a használt rendszerek. A frankfurti repülőtéren felszerelt berendezések tesztelésében 2004 február óta 22 779 német és más uniós állampolgár vett részt, naponta átlagosan 100 embert ellenőriztek így. Azonban minden tizedik esetben az azonosítás téves volt, így közbe kellett lépnie a kezelőnek. A hiba oka, hogy az íriszminta levétele túl hosszú ideig tartott.

Az idei költségvetésben a német kormány 100 000 eurót különített el a frankfurti tesztek folytatására és a háttérben már folynak a müncheni egyeztetések is. Peter Schaar német adatvédelmi biztos ugyanakkor koránt sincs elragadtatva a programtól és annak azonnali leállítását követelte, mondván a jelenlegi törvényekkel ellentétes módon tárolják a mintákat és a hatóságok visszaélnek az emberek önkéntes segítségével. Ráadásul szerinte az Európai Unióban szinte mindenütt az ujjlenyomat-minták felhasználását részesítik előnyben az írisz- és más mintákkal szemben. "Az ABG üvegpolgárokká teszi az embereket. Nem az adatgyűjtés állítja meg a bűnözőket, hanem a jól képzett és jól felszerelt rendőrök" - nyilatkozta Gisela Piltz, az FDP parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője is. A német kormány a rendszerek kiépítéséhez és működtetéséhez pénzügyi segítséget kért az Európai Uniótól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások