Megérkeztek az AMD hárommagosai

Megérkeztek az AMD hárommagosai

2008. március 27. 11:47, Csütörtök
Bár korábban már a javított változatokról is szó esett, még csak most jelentek meg az első hárommagos asztali processzorok. A cég a négymagosoknál is újít, míg az Intel 2010-re ígéri 32 nanométeres hatmagosát.

Az AMD sietett a megjelenéssel, hogy még az első negyedév, vagyis március vége előtt beinduljon a sorozatgyártás. Ez sikerült is, és a jelek szerint március 27. meglehetősen jóra sikeredett a vállalat háza táján. Hivatalosan is megjelent a hárommagos család első két példánya, valamint sikerült lejjebb szorítani a négymagos változatok fogyasztását, így csökkentve a különbséget az Intel fejlesztéseivel szemben.

Első körben tehát két újabb processzor rajtol el, ezek a Phenom X3 8400 és 8600. Előbbi 2,1 GHz-es órajelen fut, míg utóbbi 2,3 GHz-en - a cég elsősorban a játékosoknak ajánlja érdekes fejlesztéseit, még akkor is, ha ezek a chipek a négymagosok lebutításának is felfoghatók. Nem meglepő, hogy a hárommagos Phenomokat eredetileg quadnak szánták, ám az egyik processzormag hibája miatt ez nem sikerült, ezért döntöttek úgy, hogy megpróbálkoznak egy átmeneti sorozattal is. A Toliman kódnevű család tagjai a Socket AM2+ foglalatba illeszkednek, 2 MB harmadszintű gyorsítótárral, egyelőre még ismeretlen áron. Az azonban biztos, hogy elsőként OEM- konfigurációkban kapnak helyet, többek között a Dell jóvoltából.

A négymagos Phenomok vonalán is sikerült újítani, mégpedig az X4 9100e révén, amely a fogyasztást szorította le 65 wattra. Ezt az AMD szakemberei elsősorban az alacsonyabb órajellel érték el, nagy technikai áttörésről tehát nincs szó, mégis fontos, hogy 65 nanométeren sikerült eltüntetni a fájó lemaradást, amit a rivális a maga 45 nanométeres fejlesztéseivel okozott. A 9100e négy magja 1,8 GHz-en fut, a megosztott L3 gyorsítótár mérete 2 MB, a támogatott technológiák pedig a következők: Cool’n’Quiet 2.0, Dual Dynamic Power Management és HyperTransport 3.0. Az árról itt sem érkezett hír, ám a szakértők szerint ez 200 dollár alatt marad.

Az Intel a maga részéről már a 32 nanométeres generáció várható megjelenéséről beszél, amire szükségük is lesz, ha meg akarják tartani a mostani előnyt. Elsőként természetesen a szerverchipek szegmensében kerülhet sor a nagy váltásra, várhatóan itt érkeznek majd a hatmagos, 32 nanométeren készülő erőművek. A Westmere kódnevű család első példányai 2010-ben bukkannak majd fel, két QuickPath Interconnect busszal, összesen 12 szál támogatásával, illetve 12 MB megosztott harmadszintű gyorsítótárral. A processzorok az idén bemutatkozó Socket 1366 foglalatra épülnek majd, háromcsatornás DDR3-memórivezérlővel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások