Nagy kiadókkal lép szövetségre a MySpace

Nagy kiadókkal lép szövetségre a MySpace

2008. április 5. 20:13, Szombat
Elsősorban az Apple iTunes elleni küzdelem fokozását szolgálja a közösségi oldal és a nagy zenei kiadók között létrejött megállapodás, amelynek értelmében a MySpace jogvédett tartalmakat kínál majd letöltésre.

A portál a négy nagy közül immár hármat tudhat saját táborában, ezek pedig a következők: Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment és Warner Music Group. A három újdonsült partner szerzői joggal védett tartalmakat, elsősorban természetesen videókat és zenét kínál majd a felhasználóknak, több különböző csomagban, ezeket azonban kiegészítik a csengőhangok, koncertjegyek és egyéb termékek.

Chris De Wolfe, a MySpace vezérigazgatója elmondta, hogy az elkövetkező három-négy hónap alatt további kereskedelmi funkciókkal egészítik majd ki a kínálatot. Ennek érdekében számos egyéb szórakoztatóipari szereplővel tárgyalnak, ám ezekről a tárgyalásokról egyelőre nem árult el bővebb információt. Arra sem volt hajlandó választ adni, hogy vajon a negyedik nagy, az EMI is csatlakozik-e a társasághoz, vagy a belátható jövőben külön utat jár majd. Egyelőre annyit tudunk, hogy a portálon található mintegy 5 millió előadó és művész profilját különböző kereskedelmi szolgáltatásokkal kapcsolják össze, kiszolgálva ezzel a nagyjából 30 millióra rúgó rajongói tábor igényeit.

A videókat és zenei tartalmakat alapvetően kétféle módon szerezhetik majd be az internetezők. Az ingyenes változat reklámokból tartja fenn a szolgáltatást, míg a fizetős tartalmakért értelemszerűen a felhasználóknak kell majd pénzt kiadniuk. A MySpace Music ezzel elméletileg az iTunes egyik legerősebb riválisává válhat, bár sok múlik majd azon, hogy a kiadók milyen feltételekkel bocsátják rendelkezésre a különböző tartalmakat. Siker esetén a piac mintegy 70 százalékát uraló óriást is megszorongathatják, ebben nyilván az oldal meglévő felhasználói tábora sokat segíthet.

Elemzői vélemények szerint a kiadók számára mindenképpen jó választás az oldal, ám az iTunes egyelőre nem forog veszélyben, mivel ez utóbbi erősen támaszkodik az Apple saját eszközeire, ami meglehetősen biztos hátteret nyújt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások