230 millió dolláros pénzbüntetést kapott két spammer

230 millió dolláros pénzbüntetést kapott két spammer

2008. május 14. 14:39, Szerda
Mohóságuk és makacsságuk buktatta le azt a két kéretlen elektronikus reklámküldőt, akik ellen a Myspace nyert pert. A spammereknek összesen 230 millió dolláros kártérítést kell fizetniük.

A közösségi portál azt unta meg, hogy a szakmai berkekben csak spamkirályként emlegetett két férfi, Sanford Wallace és Walter Rines rendszeresen kéretlen reklámleveleket küldözgetett regisztrált tagjainak. A Myspace pert indított és a bíróság neki adott igazat. Spamügyekben még soha nem szabtak ki ekkora pénzbüntetést, ugyanakkor a News Corp.-hoz tartozó honlapnak nagyon nehéz lesz a pénzhez hozzájutnia. A Myspace vezetői ennek ellenére örülnek az ítéletnek.

"A nulla tolerancia elvet valljuk azokkal szemben, akik megpróbálnak az oldalainkon illegális tevékenységeket végezni. A döntés mérföldkövet jelent. Mi a jövőben is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megbüntessék azokat, akik megszegik a törvényeket és akik a tagjainknak ártanak" - szögezte le Hemanshu Nigam, a MySpace biztonsági vezetője. Sanford Wallace és Walter Rines összesen 735 925 kéretlen reklámlevéllel árasztotta el a Myspace-tagok postafiókjait. A vállalat a 2003-ban elfogadott CAN-SPAM törvény alapján minden egyes küldeményért 100 amerikai dollár kártérítést követelhetett.

Sanford Wallace és Walter Rines a bírósági tárgyaláson nem jelentek meg. Wallace okkal viseli a nem éppen hízelgő Spamford és a Spam King beceneveket, ugyanis még az 1990-es években cége egyetlen nap alatt 30 millió kéretlen elektronikus reklámlevelet küldött el a világ minden tájára. Walter Rines szintén nem ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen 2005 októberében az amerikai Federal Trade Commission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) már megpróbálta kivonni cégét a forgalomból. Rinest és az Odysseus Marketinget azzal vádolta a szervezet, hogy gyanútlan felhasználókat vett rá olyan ingyenes programok letöltésére, amelyek hemzsegtek a kémszoftverektől.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások