Júniusban érkezik a Firefox 3

Júniusban érkezik a Firefox 3

2008. május 31. 14:25, Szombat
A Firefox 3 a Mozilla Alapítvány történetének legnagyobb és legfontosabb programja - állítja Mike Schroepfer, a szervezet vezető fejlesztője.

A szakember szerint az új böngésző elsősorban gyorsaságával, javított biztonsági funkcióival és innovatív könyvjelző-, illetve címkezelő képességével tűnik ki a konkurens szoftverek közül. Schroepfer a legfontosabb újdonságnak, az "újítások szívének", a címkezelést nevezte, amely jelentős mértékben javítani fog a felhasználók böngészési élményén. A modul ugyanis megjegyzi a már korábban felkeresett és megjelölt oldalak címeit és ezeket képes bármikor javasolni egy kereséskor.

"Amikor például valaki a "zene" szót írja be, a Firefox 3 kiadja azoknak az oldalaknak a listáját, amelyek tartalmazzák ezt a szót. A keresésnél és a megjelenítésnél azonban nem csak az URL-eket veszi majd figyelembe, hanem különbséget tesz az egyes honlapok között. Így biztosítja, hogy a portálok tematikusan is megtalálhatók legyenek, anélkül, hogy valaki tudná egy adott oldal címét" - hangsúlyozta a vezető fejlesztő.

Egyszerűbb lesz a honlapok kedvencként való megjelölése is. Egyetlen kattintás elég lesz ahhoz, hogy egy portál a könyvjelzők közé kerüljön. Egy további klikkeléssel bárki szerkesztheti a könyvjelzőt, például kiegészítésekkel, címszavakkal láthatja el. Ezenkívül lehetőség lesz arra is, hogy a felhasználók a hasonló témájú hivatkozásokat egy helyre összegyűjtsék, valamint látni fogják, hogy melyek az általuk leggyakrabban felkeresett honlapok. Az új Gecko 1.9-es motornak köszönhetően a Firefox 3 akár 2-3-szor is gyorsabb lesz az elődeinél és 9,3-szor fürgébb az Internet Explorer 7-nél. A sebességkülönbség különösen az olyan alkalmazások futtatásánál lesz szembetűnő, mint a Google Maps vagy az online levelezőrendszerek. Fontos újdonság, hogy a böngésző új verziója még kevesebb memóriát használ.

Kiemelt figyelmet fordítottak a fejlesztők a biztonságra is, alapfunkció lesz a kártevők és az adathalászat elleni védelem, amely automatikusan megakadályozza a káros oldalak betöltését. A böngészőben tárolt feketelistát félóránként frissítik és az összeállításában részt vesz a Google, valamint a Stopbadware.org. Az internetezők egyszerűen megvizsgálhatják, hogy éppen kivel vannak online kapcsolatban és könnyen megállapítható lesz, hogy egy adott portált hányszor kerestek fel vagy hogy melyik oldalon tárolnak jelszót. Szintén javítottak a letöltéseket, a jelszavakat és a kiegészítőket kezelő menedzseren.

A Firefox 3 várhatóan júniusban jelenik meg, konkrét időpontot azonban a fejlesztők még nem közöltek. Azt ugyanakkor már tudni lehet, hogy napokon belül várható a Firefox 3 RC2-es verziójának megjelenése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások