Sikeres Firefox-rajt, kisebb malőrrel

Sikeres Firefox-rajt, kisebb malőrrel

2008. június 19. 00:26, Csütörtök
A Mozilla az összesített eredmény alapján sikeresnek ítélheti a Firefox 3 debütjét, amely a jelek szerint eléri a kitűzött célt. A szerverek ugyan az indulást követően csődöt mondtak, ám a zavaron sikerült úrrá lenni.

Meglehetősen rosszul indult a korábban meghirdetett letöltőnap, miután a rajt pillanatában szinte azonnal összeomlott a Mozilla szervere és ezzel elérhetetlenné vált az oldal, illetve a letöltőlap. A mintegy két órán át tartó leállást követően azonban sikerült helyreállítani az eredeti állapotot és megindulhattak a letöltések. Négy órán belül több mint 1,4 millió alkalommal szerezték be a szoftver harmadik verzióját, a hivatalos oldal szerint pedig immár 8 millió felett járunk - Magyarország ebből több mint 90 ezer letöltéssel veszi ki a részét.


A Firefox 3 a kapcsolódó sajtóközlemény szerint több mint 15 ezer kisebb-nagyobb újítással szolgál a felhasználóknak. Ezekről már több alkalommal is írtunk, a hazai internetezők pedig az alapítvány magyar oldalán részletesebben is szemügyre vehetik a listát. A hivatalos kiadási jegyzeteket az angol oldalon találjuk meg, maguk a fejlesztők a sebességet emelik ki legfontosabbként, amely állításuk szerint durván háromszorosa a Firefox 2 teljesítményének, illetve hétszerese az Internet Explorer mutatóinak. Ez persze csak egy a sok közül, hiszen számos, a kényelmet, teljesítményt és biztonságot érintő újítás került be a szoftverbe, amely a második helyet foglalja el a böngészők piacán, még mindig alaposan lemaradva az IE-hez képest.

A Mozilla elsősorban ezen szeretne változtatni, jelentős mértékben csökkentve a különbséget - többek között erre szolgál a letöltőnap is. Nem könnyű feladat, még akkor sem, ha a világháló szinte telített a redmondi fejlesztést szidalmazó kijelentésekkel, illetve a nyílt alternatívákat dicsőítő szólamokkal - a többség még mindig az Internet Explorer szolgáltatásaira alapoz. A Microsoft ezt igyekszik is kihasználni, és már gőzerővel dolgozik a nyolcadik verzión, némiképp bepótolva a korábbi lemaradást. Az egyelőre béta fázisban járó szoftver szintén nagy érdeklődésre számíthat.

És ha már megemlítettük a nyílt alternatívákat, érdemes pár szót szólnunk az Operáról is, amelynek szintén a napokban jelent meg a legújabb verziója. Az Opera 9.5 többek között a biztonság és a kényelem (könyvjelzők, fülek, kinézet), illetve a sebesség területén igyekszik újat magával hozni. Az új változat néhány nap alatt 4,5 millió letöltést ért el, ami szintén nem lebecsülendő.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások