A virtuális világban is fontos a fogyasztóvédelem

A virtuális világban is fontos a fogyasztóvédelem

2008. június 24. 19:51, Kedd
Világos szabályokat akar kidolgozni az Európai Unió a digitális fogyasztók védelmében és az európai online kereskedelem fellendítésére.

Meglena Kuneva, a fogyasztóvédelemért felelős európai uniós biztos Londonban jelentette be, hogy olyan törvényeket fog előterjeszteni, amelyek a jelenleginél egyszerűbben szabályozzák majd és ezáltal átláthatóbbá teszik az online fogyasztóvédelmet. Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly az uniós állampolgárok egyharmada vásárolt valamilyen terméket vagy rendelt meg szolgáltatást az interneten, azonban közülük csak kevesen fordultak külföldi céghez vagy szolgáltatóhoz, ezért különösen a határokon átnyúló vonali kereskedelemben akar a bizottság átlátható és egyértelmű szabályozást. A cél az, hogy a jövőben eltűnjenek a felesleges szabályok.

Emellett világosan meg kell fogalmazni, hogy a vásárlóknak milyen jogaik és lehetőségeik van­nak a virtuális világban és mit tehetnek például akkor, ha egy kereskedő nem szállítja le az általuk megrendelt árut. A tavaly az illetékes európai hatóságokhoz beérkezett panaszok fele ugyanis elsősorban ilyen problémákkal foglalkozott. A fogyasztók ezekben az esetekben meglehetősen védtelenek és ezen mindenképpen változtatni kell.

Meglena Kuneva szerint a másik fontos terület, ahol változások szükségesek, az adatvédelem. Meg kell határozni, hogy pontosan mely adatokat őrizhetik meg és mennyi adatot tárolhatnak el az internetes kereskedők, véget kell vetni a mértéktelen adattárolásnak. Sok vásárló még azzal sincs tisztában, hogy figyelik a szokásait és hogy ezeket az információkat a kiértékelésük után a cégek reklám- és egyéb célokra használják fel. Az európai uniós biztos végül ígéretet tett arra, hogy fel fog lépni az egyes tagországokban, így például hazánkban is meglévő, a nyomtatókra és az adattárolókra kivetett jogdíjak ellen. Ezek ugyanis drágítják a termékeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások