20 százalékot vár a hibrid chipektől az AMD

20 százalékot vár a hibrid chipektől az AMD

2008. június 29. 04:36, Vasárnap
A saját alacsony fogyasztású mobil chipjét és Puma noteszgépeit bemutató AMD 20 százalékos ugrást vár az első mobil hibrid chipek megjelenésétől. A cég eközben növeli részesedését és új partnert csábított el az nVidiától.

Az AMD CPU helyett accelerated processing unit (APU) néven emlegeti a Shrike kódnevű mobil platform leendő első tagját, amely két x86 magot és egy grafikus vezérlőt is magába foglal. A most kiszivárgott bemutató szerint az első Swift processzor a két mag, valamint a DirectX 10.1 technológiát támogató vezérlő mellett DDR3 memóriavezérlőt és PCI Express vezérlőt is tartalmaz majd, emellett pedig megoldott lesz a külső grafikus kártyák, illetve a DisplayPort, a HDMI és a DVI támogatása is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A gyártó a hagyományos CPU területén 20, a grafikus vezérlő esetében pedig 35 százalékos teljesítménynövekedést vár a hibrid megoldástól, amennyiben a most elérhető Puma noteszgépekhez hasonlítjuk a fejlesztést. A Pumát eközben igyekeznek minden lehetséges módon népszerűsíteni és elkészültek az Intel Atom ellenfelével is, amelynek fogyasztása jóval magasabb annál, eléri a 8 wattot is. Utóbbiról szintén kiszivárgott néhány kép, amelyen a kisméretű alaplapokat láthatjuk, a 64-64 kB L1, illetve 256 kB L2 cache-t és egycsatornás DDR2-vezérlőt tartalmazó chippel együtt. A 65 nanométeren készült mintapéldány várhatóan kisebb, olcsó megoldásokban kap majd helyet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Bár a cég a fenti két hírhez eddig nem fűzött kommentárt, annak nyilván nagyon is örülnek, hogy az ATI részleg sikerei révén ismét növelni tudják részesedésüket a különálló grafikus kártyák piacán. A friss tajvani előrejelzés szerint a 200-300 dollár közötti áron érkező Radeon HD 4800 kártyák nemcsak az nVidiát kényszerítik árainak csökkentésére, de kedvező mutatóikkal gyorsan népszerűvé válhatnak és az év eleji 30 százalékról egészen 40 százalékra repíthetik az AMD-t ebben a szegmensben.

Ehhez kapcsolódik az értesülés, miszerint az eddig kizárólag GeForce kártyákat gyártó Gainward csatlakozik az AMD táborához. A jelek szerint a Radeon HD 4800 sorozat az ő figyelmüket is felkeltette, így már most megszellőztették, hogy a 4850 és 4870 vörösbe öltözve is megjelenik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások