Minden rendbontót regisztrálnának Franciaországban

Minden rendbontót regisztrálnának Franciaországban

2008. július 3. 19:53, Csütörtök
A DCRI francia titkosszolgálat olyan nyilvántartást akar létrehozni, amelyben egyaránt tárolnák a tinédzserek, a szakszervezeti vezetők és a fiatal politikusok adatait.

A szervezet a "lehetséges rendzavarókat" szeretné összegyűjteni. A "felvételi korhatár" 13 év, vagyis akár egy 13,5 éves másként gondolkodó, a közrendet megzavarására alkalmas fiatal is könnyedén bekerülhet majd az Edvige (Exploitation documentaire et valorisation de l'information générale) rendszerbe. A tárolt információk között lenne az illető fotója, ismertetőjegyei, a címe és a többi személyes adata. Mentességet a büntetlen előélet sem jelent. Utóbbi azért érdekes, mert Franciaországban eddig kizárólag azoknak a fiataloknak a személyes adatait lehetett eltárolni, akik valamilyen bűncselekményt követtek el vagy akiket ezek végrehajtásával gyanúsítottak a hatóságok.

A tervek szerint elsősorban a garázda fiatalokat szűrnék ki ilyen módon. Azonban szóba került a jelenlegi és a leendő politikusok, szakszervezeti funkcionáriusok és gazdasági döntéshozók, valamint mindazon személyek adatainak összegyűjtése, akik valamilyen meghatározó szerepet játszanak most vagy a jövőben a francia társadalmi, vallási és gazdasági életben. Az elképzelés óriási felháborodást váltott ki az ellenzék és a tanárok körében egyaránt, akik számos tiltakozó megmozdulást szerveztek. A CNIL adatvédelmi hatóság nyomására a belügyminisztérium kénytelen volt magyarázkodni. A szervezet többek között azt is tudni akarta, hogy az információkhoz kik férhetnek majd hozzá.

"Az Edvige segítségével a kormány a fokozódó erőszak elleni tehetetlenségét igyekszik palástolni. Ha bűnöző egy fiatal, akkor már most regisztrálható. De ha nem, akkor viszont semmi keresnivalója nincs az adatainak egy rendőrségi adatbázisban" - támadták az ötletet a szocialisták. "Anélkül, hogy bűncselekmény történt volna, a 13 éveseket a saját vagy közösségi tevékenységük miatt lefülelik, pedig erre semmilyen jogszabály nincsen" - tiltakoztak a Snpes-PJJ/FSU szakszervezet vezetői. Az Emberi Jogi Liga (LDH) képviselői pedig kijelentették, hogy ez egy orwelli terv a társadalom ellenőrzésére és teljesen összeegyeztethetetlen a jogállamiság intézményével.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások