A Midori válthatja le a Windowst

A Midori válthatja le a Windowst

2008. július 5. 22:17, Szombat
Miközben a felhasználók jó része a Vista utódjára vár, a Microsoft az egész koncepciót sutba dobó projekten dolgozik, amely új alapokra építené fel az operációs rendszereket - a túlsúlyos Windows leváltásával.

Nagyjából ennyiben össze is tudjuk foglalni mindazt, amit erről a titkos projektről tudni lehet, hiszen a Singularity, illetve Midori néven futó fejlesztést mély csend övezi Redmondban. A hivatalos, illetve félhivatalos megkeresésekre csúnya pillantásokat kapnak az érdeklődők, magáról a projektről, illetve az azon dolgozó csapatról pedig legfeljebb általános, kissé ködös leírásokat olvashatunk.

A Midori a napokban került igazán a képbe, miután a New York Times-ban megjelent cikk a Windows operációs rendszer súlyáról, bonyolultságáról és használhatóságáról értekezett. Nagy meglepetés nem érhet senkit, ha rögtön leszögezzük: a cikk nem éppen dicsérő hangnemben ír a szoftverről, kiemelve annak hátrányait. Erre lehet majd válasz a MinWin, a Windows kernel egy minimalizált változata, amelyről már korábban mi is beszámoltunk, az újabb hírek szerint azonban ez nem a Windows 7 lelke lesz. Az biztos, hogy a következő operációs rendszert a Vista tanulságaira építve fejlesztik, de hogy ez pontosan mit takar, azt még nem tudni.

A ZDNet egyik lelkes blogolója eközben arról ír, hogy a Midori (Singularity) igen érdekes eredménnyel jöhet majd ki valamikor a távoli jövőben. A projekt nemrég érte el az 1.0-ás mérföldkövet, ám részleteket továbbra sem árulnak el ezzel kapcsolatban. Olyan mondatokat olvashatunk a hivatalos oldalon, miszerint a teljes Windows-koncepciót félreteszik, megvizsgálva, hogyan is festene egy ilyen új platform. Fontos kitétel, hogy a teljes operációs program a C# nyelv egyik kiterjesztésében készül, így eleve ki tudják zárni a buffer túlcsordulásokra építő támadásokat, mivel magát a jelenséget szüntetik meg. Hasonló kijelentés, hogy mivel az összes mai operációs rendszer a 60-as években használt Multics platform alapelgondolásaira épít, ezt kell újradolgozni, merőben más (nem 40 éves) szemszögből közelítve meg az egyes problémákat.

Ennél többet nem igazán tudhatunk meg a csapat munkájáról, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a feladaton a szoftvercég nagyágyúi dolgoznak, mégpedig Eric Rudder vezetésével, aki anno Bill Gates lehetséges utódjaként is szerepelt. A belső források szerint a sokéves múltra visszatekintő veteránok (különféle hangzatos címekkel) maguk dolgoznak a kódon, ami jelzi, hogy nagyon is komolyan veszik a feladatot. Remélhetőleg a közeljövőben megtudjuk, hogy miként is fest szerintük a Windowst leváltó (vagy netán azt kiegészítő) rendszer.

A fejlesztői kit első változata március óta elérhető az egyetemi kutatók számára, további részleteket (azzal a kitétellel, hogy a Singularity maga NEM a következő Windows) pedig itt olvashatunk a platformról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások