Sony: cél az interaktív Blu-ray

Sony: cél az interaktív Blu-ray

2008. július 7. 11:44, Hétfő
A nagy felbontású formátum gazdája tovább szeretné fejleszteni a Blu-ray szabványt, hogy még jobban elkülönüljön a hagyományos DVD-től. Ennek érdekében teljes interaktivitást és közösségi funkciókat képzelnek el azon belül.

A jelek szerint a formátumot támogató szoftver nem fog megállni a 2.0-ás verziónál. A Blu-ray disc (BD) profile 2.0 csak egy lépés a sorban, amelyet újabb verziók követnek majd, további funkciókkal kiegészülve. A Sony az interaktivitás és a közösségi funkciók felé vinné el a platformot, lehetővé téve a felhasználók számára a folyamatos internetelérést és ahhoz kapcsolódóan a számítógépeknél már megszokott opciókat.

A Cnet Stan Glasgow, a Sony Electronics amerikai részlegének első embere által adott válaszok alapján próbálta meg felvázolni a cég elképzeléseit, a jelek szerint sikerrel. Kiderült, hogy a főhadiszálláson további fejlesztésekkel készülnek, hogy a Blu-ray ne kizárólag felbontásával és minőségével jelentsen továbblépést a DVD-hez képest. "A Blu-ray szabványról szőtt álmainkban a platform jóval interaktívabb a mainál: elsőként szinte bármit megváltoztathatunk a kijelzőn, másodsorban pedig felvehetjük a kapcsolatot másokkal, akár ugyanazt a filmet nézve, megváltoztatva azok végét stb. Valamilyen szociális interakciót képzelünk el a jövőben" - magyarázta Glasgow.

A Blu-ray formátum három különböző profilt, három verziót támogat: az 1.0 lehetővé teszi az 1920x1080, azaz 1080p felbontású filmet lejátszását, az 1.1 ehhez kép-a-képben funkciót ad, a 2.0 (BD Live) pedig további tartalmak és kiegészítők letöltésének lehetőségét vetíti előre, Java-alapokon. Azt még nem tudni, hogy a jövőbeni fejlesztések mennyiben illeszkednek majd a sorba, mennyire lesznek kompatibilisek a korábbi változatokkal, illetve követelnek-e majd valamilyen új hardvert. Utóbbi nyilván lelassítaná a formátum terjedését, ami nem lenne ideális a Sony számára.

Mindazonáltal Glasgow optimista, kiemelte, hogy a DVD-nek igazából 10 év kellett a nagy áttöréshez, a tömegek meghódításához és a Blu-ray esetében még csak a második évben járunk - van tehát idő az elképzelések kivitelezéséhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások