A SWIFT adatokhoz is hozzáférhetnének az európai hatóságok

A SWIFT adatokhoz is hozzáférhetnének az európai hatóságok

2008. július 10. 13:29, Csütörtök
Újabb, a terrorizmus elleni javaslattal rukkolt elő Wolfgang Schäuble német belügyminiszter. Az elképzelést több ország belügyminiszterei is támogatják.

Wolfgang Schäuble nemzetközi szakértőkkel és más európai uniós tagországok belügyminisztériumaival közösen dolgozta ki azt a javaslatcsomagot, amely szerint a nemzeti bűnüldöző hatóságok bizonyos esetekben megkaphatnák a SWIFT pénzügyi tranzakciós adatait. Az eddig szóba került összesen 49 adattípus közül eddig hat alkalmazását vizsgálták meg. Ezek a DNS-minta, az ujjlenyomat, a lőfegyverekre vonatkozó és a járműadatok, a telefonszámok, valamint az egyes személyek azonosításához szükséges alapvető információk.

A támogatók között van Maria Fekter, az osztrák belügyi szaktárca vezetője, aki a Salzburgi Fórum nevű rendezvényen jelentette be, hogy kiáll kollégája ötlete mellett. A fórumon Fekteren kívül a bolgár, a lengyel, a román, a szlovák, a szlovén, a cseh és a magyar belügyminiszter vett részt. A Salzburgi Fórum tagországai többek között a határellenőrzésekkel, az illegális bevándorlás, a menekültstátuszokkal kapcsolatos, illetve a rendőrségi kérdésekben dolgoznak együtt.

Amennyiben az Európai Unió is elfogadja a német belügyminiszter előterjesztését, úgy a tagországok terrorelhárító szolgálatai és nyomozói - hasonlóan az amerikai hatóságokhoz - a jövőben beletekinthetnének a SWIFT rendszerébe és minden terorristagyanús tranzakciót megvizsgálhatnának. "A francia EU-elnökség javaslatokat kért tőlünk az európai uniós rendőrségek együttműködésére vonatkozóan. A Salzburgi Fórum tagjainak kooperációját hoztam fel példaként, itt ugyanis kiváló az együttműködés" - nyilatkozta Maria Fekter.

Wolfgang Schäuble csomagja további aggodalommal tölti el az adatvédelmi szakembereket és a nemzetközi jogvédő szervezeteket. Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi biztos már március végén kifejtette nemtetszését az egységes európai ujjlenyomat-adatbázis létrehozásával kapcsolatban, és később egyszerűen bizarrnak minősítette az Európai Unió légiutas-adatbázisok létrehozásáról szóló tervét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások