Ismét perel a Rambus

Ismét perel a Rambus

2008. július 11. 22:48, Péntek
Az egykor szupergyors memóriáival hódító cég manapság többnyire bírósági pereivel hívja fel magára a figyelmet - most is ez történt, miután megvádolták az nVidiát bizonyos szabadalmak jogtalan felhasználásával.

A Rambus pereiről az elmúlt években számos alkalommal beszámoltunk - volt is miről. Hol a cég perelte be riválisait úttörő jellegű szabadalmainak állítólagos engedély nélküli felhasználása miatt, hol a többi cég fordult ellenük, különféle hasonszőrű állításokkal. A csetepaté igencsak elhúzódott, mivel a memóriagyártók általában nem engedékenységükről híresek.

Ezúttal is a makacsság vezetett a lépéshez, miután a Rambus saját közleményében kiemeli, hogy jó ideje próbálta rávenni az nVidiát az érintett technológiák megvásárlására. Ezek szerintük több fontos megoldást is érintenek a különböző memóriavezérlőkben, így például a grafikus kártyákban felhasznált SDR, DDR, DDR2, DDR3, GDDR, és GDDR3 SDRAM chipeket egyaránt lefedik. A felsorolásból jól látható, hogy a Rambus szerint a cég már hosszú ideje folytatja ezen praktikáit, kérdés, hogy miért pont most, ennyi idő múltán nyúlnak csak a komolyabb eszközökhöz.

A döntést egyébként a Rambus maga is a végső eszköznek tekinti, és továbbra is reménykednek abban, hogy a vitának a bíróságon kívül, egy esetleges megállapodással véget tudnak majd vetni. Ez nyilván magába foglalná egy jelentős összeg kifizetését, amiért cserébe a cég elállna eredeti követelésétől. Érdekes lenne tudni, hogy mennyiért tennék ez meg, már csak a miheztartás végett.

Ugyanúgy lezárhatná a pert az nVidia egy olyan döntése, amely az érintett szabadalmak megvásárlását eredményezné - erre szintén nem sok példa akad a korábbi hasonló ügyekben, így nem túl valószínű ez a forgatókönyv. Utóbbi egyébként még nem reagált a hírre, ám nyilván nem hagyják majd szó nélkül azt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások