Kombinált WiMAX-DSL hozzáférés a vidék számára

Kombinált WiMAX-DSL hozzáférés a vidék számára

2008. július 18. 14:12, Péntek
Új megoldást kínálnak a vidéki internethozzáférések problémájára a Fraunhofer Intézet Kommunikációtechnikai Rendszerek Intézetének (ESK) mérnökei.

Világszerte komoly gondot okoz, hogy miként lehet a gyéren lakott területeken, tanyavilágokban biztosítani a szélessávú interneteléréseket. A német kutatók ötlete két technika, a WiMAX és a DSL ötvözésén alapul. Az adatforgalom alapját a vezeték nélküli WiMAX-összeköttetés jelentené, majd a tanyaközpontokban elhelyezett DSL-alállomásoktól az egyes házakba a már megszokott rézvezetékeken keresztül juthatna el a világháló. A megoldás segítségével akár másodpercenkénti 2 megabites adatátviteli sebesség érhető el.

Az ESK munkatársai azért kezdtek el gondolkozni egy új eljáráson, mert önmagában a WiMAX-hálózat kiépítése túlzottan drága, DSL-vezetékeket pedig nem lehet mindenhol felszerelni. A bajorországi Weidinghez 14 településrész tartozik, azonban ezek többsége kiesik a DSL-hálózatok hatósugarán. Így azonban Gschießben, Döbersingben, Reisach/Pinzingben, Dalkingban, Weidingben és Walkingban új DSL-alállomásokat helyezhetnek el. A program összköltségvetése 245 000 euró, az egyes háztartásoknak pedig csak 170 eurót kell fizetniük. Weiding szerencséje egyébként az volt, hogy a közeli hegyen már van egy GSM átjátszóállomás, amit WiMAX adóvevő egységként használhatnak a szakemberek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások