Grooveshark - letöltőhely és közösségi portál

Grooveshark - letöltőhely és közösségi portál

2008. július 21. 15:37, Hétfő
Az amerikai zenei szolgáltató igyekszik ötvözni az online műsorszórást, a zeneszámok eladását és a közösségi portálok funkcióit.

A Grooveshark egy esztendővel ezelőtt jelent meg a piacon és talán úgy jellemezhető a legjobban, hogy a Last.fm, az iTunes és a fájlcserélő hálózatok keveréke. Az oldalt két, a floridai Gainsville-ből származó diák alapította és jelenleg is még csak a béta változata érhető el. Ennek ellenére 175 országból már 50 000 regisztrált látogatója van, akik hozzáférhetnek a kínálatban megtalálható 10 millió dalhoz.

A dalok többségét maguk a látogatók teszik elérhetővé a többi tag számára. Ehhez a Sharkbyte nevű szoftvert használják. A zenék megosztásán kívül bárki létrehozhatja a saját profilját, lejátszási listáját, értékelheti az egyes dalokat, ajánlhat a barátainak, ismerőseinek nótákat vagy korlátozás nélkül hallgathatja a 10 millió mű bármelyikét. Az egyes zeneszámok 99 centért tölthetők le. A dalok feltöltője bón formájában megkapja az összeg egy részét, amiből tetszés szerint maga is vásárolhat nótákat vagy akár koncertjegyeket. Így lesz a zenehallgatóból és rajongóból terjesztő és kereskedelmi partner. A fennmaradó bevételen pedig az oldal, a zenészek és a kiadók osztoznak.



Az egyes dalok MP3 formátumban, másolásvédelem nélkül érhetők el. A streaming szolgáltatás is rendkívül népszerű, jelenleg naponta 140 000 dal érhető el ilyen módon. A Grooveshark jelenleg meghívásos kóddal használható, de van egy Lite verzió is, amelynél nincs szükség regisztrációra, igaz itt a zeneszámok csak online hallgathatók meg.

A platform eddig kereken 400 független kiadóval kötött szerződést, azonban komoly problémát jelent, hogy a négy nagy zenei konszernnel (Universal Music, Warner Music, Sony BMG, EMI) és a nagy független kiadókkal nincs együttműködési megállapodása. Mivel a velük szerződésben álló előadók és együttesek (például Madonna, a U2, a Coldplay, Duffy, sőt a Beatles) művei ennek ellenére hozzáférhetők és megvásárolhatók, így a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy mikor kezdődnek meg az első kártérítési perek a Grooveshark és annak tulajdonosai ellen. A zeneipar alighanem csak az első adandó alkalomra vár. Az oldal eddig nem foglalkozott a kérdéssel, ugyanis, amennyiben egy nagy kiadó jelentkezett és részt kért a bevételekből, azt szó nélkül kifizették neki.

"Jelenleg is tárgyalunk a négy nagy konszern képviselőivel. Emellett szeretnénk, hogy azok a zenészek és zenekarok, akik maguk terjesztenék az alkotásaikat, regisztrálnák magukat az oldalunkon és letöltésre kínálnák a dalaikat. Perekre nem számítunk, eddig ugyanis csak két kiadó kérte, hogy távolítsuk el a műveiket a kínálatból" - jelentette ki James Davies, a Grooveshark szóvivője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások