Sietteti az Intel a Nehalem megjelenését

Sietteti az Intel a Nehalem megjelenését

2008. július 26. 14:49, Szombat
Az Intel december helyett már szeptemberben útjára indítja az új chipsorozatot, amely még tovább növelheti meglévő előnyüket az AMD-vel szemben. A cég eközben beágyazott fejlesztéseit ismertette.

Tajvani források szerint (amelyek elsősorban az alaplapgyártóktól kiszivárgott információkra hivatkoznak) a korábban megszellőztetett első három Nehalem processzor, valamint az X58 jelzésű chipkészlet a tervekkel ellentétben már szeptemberben elérhető lesz, igaz egyelőre igencsak korlátozott példányszámban. Az első méretes szállítmányok legkorábban októberben érkezhetnek meg, ám még ez is korai rajtot jelent a korábbi elképzelésekhez képest.

Nem túl meglepő, hogy a cég erre szánta el magát, hiszen elég jól haladnak a fejlesztéssel és nyilván szeretnék legfőbb vetélytársukat minél nehezebb helyzetbe hozni. Az AMD amúgy is pénzügyi gondokkal küszködik (bár azt tagadják, hogy teljes mértékben leválasztanák a gyártási részleget a vállalatról), így nagyon nehéz ősz elé néznek. A Nehalemek feladata pedig az újabb térhódítás az asztali szegmensben: a chipek ugyan már nem kompatibilisek a jelenleg használt LGA775 foglalattal, azonban a cég ígérete szerint teljesítményben és fogyasztásban olyan minőségi változást jelentenek, amiért megéri majd váltani.

Ami a beágyazott termékeket illeti, a cég itt összesen 15 különböző fejlesztéssel készül, ebből most 8 x86-alapú változatot mutattak be - ezek egy része a meglévő Atom chipekre épül, a cél nyilván a fogyasztás leszorítása megfelelő teljesítmény mellett. A Pentium M vonal továbbfejlesztéseként integrált memóriavezérlőt, valamint beágyazott kommunikációs és I/O vezérlőket kapunk, amelynek eredményeként a gyártó szerint 45 százalékkal sikerült csökkenteni az eszközök méretét, ezzel egy időben pedig 34 százalékkal szorították vissza a fogyasztást a nem integrált változatokhoz képest.

Az első fogyasztói elektronikai chip Clanmore néven még az év vége előtt érkezik, ez televíziókészülékekben és set-top-boxokban kaphat helyet. Az igazi roham azonban jövőre indul, a következő generációt képviselő Moorestown sorozattal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások