Online is kell tölteni az amerikai beutazási kérdőíveket

Online is kell tölteni az amerikai beutazási kérdőíveket

2008. július 29. 19:55, Kedd
Augusztus elsejétől bárki immár az interneten is kitöltheti a beutazási kérdőívet, ez azonban kötelező csak 2009. január 12-től lesz minden olyan ember számára, aki be akar lépni az Egyesült Államokba.

Az Egyesült Államokba beutazni akaróknak jövő januártól kötelező lesz már az interneten is kitölteni a beutazási kérdőíveket. Az amerikai belbiztonsági minisztérium beutazásokkal kapcsolatos hivatalos honlapja a tájékoztatás szerint már múlt hét péntek óta elérhető. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy az oldal közepén még ott virít az Under construction felirat.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium egy külön védett szervert hozott létre a honlap üzemeltetésére, valamint elérhetővé tett egy tájékoztató anyagot, amelyből a beutazással és a kérdőív kitöltésével kapcsolatos legfontosabb információk tudhatók meg. A rendszer neve hivatalosan Electronic System for Travel Authorization (ESTA) lett, azaz internetes utazási engedély lett. Az ESTA célja természetesen elsősorban az USA-ba beutazni akaró lehetséges terroristák kiszűrése.

Az ESTA egyelőre a 27 európai uniós tagállam, valamint Svájc állampolgárai számára érhető el és fontos, hogy a beutazni akaróknak az elektronikus nyomtatványt az utazás előtt legalább három nappal ki kell tölteni. A beutazási engedély ezek után két évig érvényes.

Az új eljárás előnye az amerikai hatóságok szerint az, hogy az utas így már az elrepülése vagy hajóra szállása előtt megtudja, hogy egyáltalán kapott-e beutazási engedélyt vagy sem és ezzel nem az amerikai repülőtereken vagy a kikötőkben kell szembesülnie. A kérdőív megválaszolható akár egy utazási irodában ülve is és olyan kérdések szerepelnek benne, mint például: van-e önnek fertőző betegsége? Az amerikai hatóságok tudni akarják azt is, hogy valaki tagja-e egy terrorszervezetnek vagy volt-e korábban kém. Emellett természetesen meg kell mondani azt is, hogy milyen céllal utazik az illető az Egyesült Államokba, dolgozni vagy tanulni szeretne és hogy korábban elutasították-e a vízumkérvényét. Akinél az utóbbi kérdésre igen a válasz, az nagy valószínűséggel ezúttal sem kap majd beutazási engedélyt.

Az online kérdőívvel a turisták megmenekülhetnek a hasonló papírok kitöltésétől a repülőgépeken, a vámvizsgálat azonban továbbra is kötelező marad. A beutazási engedély kérvényezése egyelőre ingyenes, azonban ez a jövőben változhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások