Elkobozhatják a laptopokat az amerikai határon

Elkobozhatják a laptopokat az amerikai határon

2008. augusztus 4. 18:41, Hétfő
Új eljárást vezettek be az Egyesült Államok határátlépő pontjain, amelynek keretében akár indokolt gyanú nélkül is bármikor elkobozhatják a ki- és beutazók számítógépeit, fontos információk és jogsértő tartalmak után kutatva.

A Belbiztonsági Minisztérium még pénteken jelezte, hogy a vámtisztek jogkörét kiterjesztették a laptopok elkobzásának lehetőségével. Az új eljárást két dokumentumban írják le, ezek itt, illetve ezen a címen beszerezhetők. A lényeg, hogy a vámtisztek akár a gyanú fennállása nélkül is bármikor elvehetik az utazók készülékeit, azokat pedig átkutathatják bizonyos információk és adatok után kutatva.

A rendelkezés támogatói szerint az új lehetőség megkönnyíti a terroristák, a drogfutárok, valamint az illegális másolatokat terjesztő személyek elleni harcot. Mindez azt jelenti, hogy a személyes információk, fontos leírások és egyéb dokumentumok mellett akár filmek és zenei kiadványok kalózpéldányai miatt is továbbíthatják az információt az illetékes szervekhez, vagyis a határt átlépőknek számolniuk kell azzal, hogy készülékeik iránt a hatóságok mellett a kiadók és filmstúdiók is érdeklődni fognak. Többen máris különösen sértőnek minősítették a rendelkezést, egy demokrata párti szenátor pedig azonnal jelezte, hogy olyan javaslaton dolgozik, amely kizárólag erős gyanú esetén tenné lehetővé a készülékek elkobzását.

Ez utóbbi persze mindaddig javaslat marad, amíg át nem megy a kongresszus rostáján - ez pedig meglehetősen távolinak tűnik. Addig is a hatóságok felhasználhatják a laptopok háttértárolóinak teljes tartalmát és komoly galibába keveredhetnek mindazok, akik gyanús adatokat, vagy akár filmeket és zenei tartalmakat tárolnak a mobil készülékeken. Az új rendelet még azok számára is meglepetést jelent, akik a korábbi hasonló eljárás miatt emelték fel hangjukat - júniusban még az számított nagy hírnek, hogy a vámosok egyáltalán belenézhetnek a laptopokba. A rendelkezés egyébként egyaránt kiterjed a merevlemezekre, flash háttértárolókra, a mobiltelefonokra és iPodokra, a hagyományos kazettákra, illetve a csipogókra is. A régimódi utazók számára pedig a könyvek, iratok és jegyzetek átnézése jelenthet kényelmetlenséget.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások