Olasz blokád a The Pirate Bay ellen

Olasz blokád a The Pirate Bay ellen

2008. augusztus 11. 16:36, Hétfő
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kormánya kezdeményezte a népszerű torrentoldal doménnevének és IP-címének lekapcsolását.

Az intézkedés meglepetésszerűen érte a The Pirate Bay olaszországi szervereinek üzemeltetőit, akiknek némi időre volt szükségük, hogy magukhoz térjenek az első sokkból. Azután megváltoztatták az IP-címüket, így az olasz internetszolgáltatók ügyfeleinek legalább a fele ismét hozzáférhet a honlaphoz. A The Pirate Bay üzemeltetők tájékoztatása szerint a tiltás megkerüléséhez a felhasználóknak vagy a http://labaia.org-ot vagy az OpenDNS-t kell használniuk. A cenzúrát Giancarlo Mancusi, a bergamói tartomány főügyész-helyettese rendelte el, amikor felszólította az összes olasz internetszolgáltatót, hogy blokkolják a The Pirate Bay doménneveihez való hozzáféréseket.

A svéd kalózok szerint az intézkedés alighanem Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök nevéhez fűződik, aki valósággal uralja a helyi médiát és mivel számos cége a konkurenst látta a torrentoldalban, ezért megharagudott rá. A The Pirate Bay üzemeltetői közleményüket azzal zárták, hogy ők nem akarnak cenzúrázott internetet és hogy ezzel a lépéssel megkezdődött a háború.

Van ugyanakkor egy másik érdekes körülmény is. Az IFPI olasz tagszervezete, az FPM kalózellenes egyesület két héttel ezelőtt elérte, hogy a helyi hatóságok lekapcsolják a legnagyobb olasz BitTorrent-honlapot, a Colombo-BT.org-ot. Az oldalnak becslések szerint több mint 400 000 regisztrált tagja volt, emellett havonta további 800 000-en keresték fel legalább egy alkalommal. Most a Colombo-BT.org mind a három üzemeltetőjének bíróság elé kell állnia, a vád ellenük több rendbeli szerzői jogsértés. Amennyiben bűnösnek találják őket az ellenük felhozott vádpontokban, akár 3-3 éves börtön-, valamint súlyos pénzbüntetést is kaphatnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások