Wuala - online háttértároló fájlcserélő funkcióval

Wuala - online háttértároló fájlcserélő funkcióval

2008. augusztus 15. 15:44, Péntek
Immár hivatalosan is elérhető a Caleido svájci cég által üzemeltetett virtuális adattároló rendszer bétaverziója. A Wuala nem egyetlen vagy több szerveren, hanem egy P2P-hálózatban tárolja a felhasználók fájljait. A különbséget azonban senki sem veszi észre.

"Az emberek számára mi csak egyszerűen egy online háttértároló vagyunk" - szögezte le Dominik Grolimund, a Caleido társalapítója és ügyvezető igazgatója. A vállalat számára ez a megoldás mindenképpen költségmegtakarítást jelent. A svájci cég nagy hangsúlyt fektetett a fejlesztések során az egyszerűségre, valamint kiemelten foglalkozik a megőrzött adatok védelmével és a biztonsági kérdésekkel. Nem véletlen, hogy a Wuala üzemeltetői az oldal egyik legnagyobb előnyének pont az adatvédelmet tartják. A feltöltésre váró fájlokat még az online adatbázisba kerülésük előtt titkosítják és a felhasználó teljes körű hozzáféréssel rendelkezik felettük.



Csak miután a titkosítási folyamat befejeződött, kezdi meg a rendszer a fájlok feltöltését és szétosztását a többi résztvevő számítógépe között. "A feltöltés után közvetlenül a tartalmak még a szerverről is elérhetők, utána viszont már csak a fájlcserélő hálózatból tölthetők le. Így a letöltések gyakorlatilag alig terhelik le a szervereinket" - mondta a szakember. A kisebb leterhelés egyúttal azt is jelenti, hogy a Wualának nincs szüksége akkora sávszélességre sem és a szervereknek sem kell nagy teljesítményűeknek lenniük. A szolgáltatást részben a reklámhirdetésekből, részben pedig a tárolóhely-eladásokból befolyó bevételekből finanszírozzák.

A több mint egy gigabájt tárhelyre igényt tartó látogatók két lehetőség közül választhatnak. Egyrészt a többi felhasználó rendelkezésére bocsájthatják a saját szabad tárolókapacitásukat, ezáltal a gigabájtjaik a Wuala-rendszer részévé válnak. A másik lehetőség, hogy a plusz tárhelyért éves bérleti díjat fizetnek. A Wuala együttműködik az Ifolor nevű, szintén svájci céggel és lehetővé teszi, hogy valaki a fotóit vagy más fájljait megoszthassa egy kiválasztott célcsoport (például barátok, rokonok, munkahelyi kollégák stb.) tagjaival.

A szolgáltatás egyre népszerűbb, jelenleg már több ezer tagja van és ez a szám a közeljövőben alighanem csak nőni fog.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások