3D-szabványban gondolkodik a Blu-ray Szövetség

3D-szabványban gondolkodik a Blu-ray Szövetség

2008. augusztus 26. 13:10, Kedd
A nagy felbontású formátum mögött álló szövetség elsőként honosítaná meg a televízión a háromdimenziós sztereó videók szabványát, amely a formátum egy új változata keretében születne meg.

A Blu-ray Disc Association Andy Parsons, a szervezet marketingrészlegének első embere nyilatkozata szerint egy új szabványon töri a fejét, első lépésben pedig egy hivatalos bejelentésben közölnék elképzelésüket. A cél a háromdimenziós sztereó videók szabványának kidolgozása és meghonosítása az új televíziók szegmensében, amely nemcsak a Blu-ray formátum terjedését gyorsítaná fel, de a filmstúdiók számára is jól jönne.



A 3D-filmek piacra dobása egyáltalán nem újdonság, hiszen számos ilyen kiadvány található meg jelenleg is a piacon. Egyes filmek speciális 3D-szemüveggel érkeznek, más alkotások bizonyos post-processing eljárások révén szintén így tekinthetők meg az erre alkalmas kijelzőkön, az egységes szabvány hiánya azonban nem sok reményre jogosítja fel a stúdiókat és a szabvány fejlesztéséért felelősöket. Éppen ezért álltak elő ez utóbbi ötletével, amelyről azonban nem árultak el részleteket. Azt sem tudni, hogy a 3D-megjelenítést lehetővé tévő adatokat egyszerűen áteresztenék a HDMI-interfészen, avagy helyben, a lejátszón belül végeznék el a szükséges feladatokat - ez utóbbi a készülékek és a formátum jelentős módosítását igényelné.

Abban az elnök teljesen biztos, hogy az első ilyen szabvány a Blu-ray keretében lát majd napvilágot, mégpedig 2010-11 során, amennyiben minden jól alakul majd. Mivel ez általában nem így szokott lenni, nyilván némi késedelemre is számíthatunk, a szabvány elkészülte azonban a formátum további erősödését, a stúdiók számára pedig a meglévő alkotások újraértékesítésének lehetőségét jelenti majd. Parsons azt reméli, hogy elkerülhető lesz az újabb formátumháború és időben előállnak majd a végeredménnyel.

Időközben az is kiderült, hogy a nagy stúdiók a Consumer Electronics Association kötelékében kezdik meg a közös munkát a 3DTV szabvány kidolgozása érdekében. A munka java részét a Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) által felállított új munkacsoport végzi majd el, ők 18-30 hónapos fejlesztési periódusra számítanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások