AMD: 45 nanométer és új foglalat 2009 elején

AMD: 45 nanométer és új foglalat 2009 elején

2008. augusztus 29. 20:31, Péntek
Az IDF után végre a konkurensről is érkeznek új hírek - a legfrissebb szerint a cég a januári CES első napján mutatja be 45 nanométeres chipjeit, ezt követi majd márciusban az új foglalat, a Socket AM3.

Az X-bit Labs saját forrásra hivatkozva adta hírül, hogy az első 45 nanométeren készülő Phenom X4 processzorok (a Deneb család tagjai), egészen pontosan 2009. január 8-án, a Consumer Electronics Show első napján mutatkoznak be a nagyközönség előtt. Első körben ezek a chipek a meglévő Socket AM2+ foglalatba illeszkednek majd, így DDR2 PC2-8500 (1066 MHz) memóriára támaszkodnak, órajelük pedig 2,8 és 3 GHz lesz. Utóbbi tehát nem növekszik látványosan, a fejlettebb gyártástechnológia mégis lehetővé teszi majd a teljesítmény növelését.

Érdekes, hogy a négymagos chipek fogyasztását nem sikerült lejjebb szorítani, azok továbbra is 125 wattot igényelnek - ugyanennyit fogyasztanak a meglévő 65 nanométeres példányok. Az AMD azonban a nagyobb teljesítmény miatt biztos abban, hogy a fogyasztás/teljesítmény mutatókon javítani tudnak, amire nagy szükség lesz a meglévő és a jövőben érkező új Intel-fejlesztések ellenében. A chipek igazi újítása, hogy több utasítást hajtanak végre egy ciklus alatt, emellett pedig a harmadszintű gyorsítótár mérete 2-ről 6 MB-ra ugrik, ami szintén jótékony hatással lesz a teljesítményre. Márciusban pedig érkezik az új foglalat, a Socket AM3, amely fontos funkciókkal bővíti a család eszköztárát.

A legfontosabb talán a PC2-8500 (1066 MHz) mellett a PC3-10666 (1333MHz), vagyis a DDR3 memória támogatásának megjelenése. A Thermal Sense Interface (TSI) technológia a maghőmérséklet pontosabb figyelését, a Serial VID interfész pedig a feszültségbeállítások hatékonyabb kezelését teszi majd lehetővé. A márciusban megjelenő Deneb és Propus chipek elsőként támogatják majd az új foglalatot, a harmadik negyedévben, vagyis 2009 őszén pedig jön a hárommagos Heka és Rana család, valamint az ikermagos Regor processzorok - szintén Socket AM3 foglalattal és 45 nanométeren. A forrás szerint az új foglalat lehetővé teszi majd a cég számára a nagyobb teljesítmény elérését és a költségek leszorítását, ez pedig remélhetőleg az árakon is meglátszik majd.

Időközben a processzorgyártó megítélése és részvényárfolyama is javult, miután hivatalosan is bejelentették, hogy a digitális TV üzletágat eladják a Broadcom cégnek. Ezzel végre némi bevételhez jut az AMD, amely igencsak elkél az utóbbi idők veszteségei mellett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások