Csak részben fedezi az osztrák állam a lehallgatási költségeket

Csak részben fedezi az osztrák állam a lehallgatási költségeket

2008. szeptember 15. 18:26, Hétfő
Az osztrák állam csak részben hajlandó megtéríteni a szolgáltatóknak a távközlési adattárolás és a lehallgatást lehetővé tévő rendszerek bevezetése miatti pluszköltségeket. A szolgáltatók értetlenül állnak a döntés előtt.

Ausztriában a távközlési ellenőrzéseket a 2003-ban hatályba lépett úgynevezett Überwachungsverordnung (ÜVO) szabályozza. A telekommunikációs cégek ennek alapján kötelesek a forgalomfigyelést és lehallgatást lehetővé tévő rendszereket az ETSI-szabványok szerint telepíteni. Az internetszolgáltatók és a távközlési vállalatok már régóta kártérítést követelnek, mivel a fejlesztések költségeit nekik kell viselniük.

Maria Berger igazságügyi miniszter most nyilvánosságra hozta az Investitionskostenverordnung (IKVO) nevű dokumentumot, amelyből kiderült, hogy az internetszolgáltatóknak és a telekommunikációs társaságoknak csak a költségek 90 százalékát térítik vissza. Ez önmagában még nem lenne probléma, azonban az erre a célra kifizethető összeget 17 millió euróban határozták meg. A cégeknek októberben, novemberben és decemberben kell jelezniük igényeiket, az összegeket elbírálják és leghamarabb jövő év elején kaphatják meg. Amennyiben a kifizetendő pénz meghaladja a 17 millió eurót, az egyes vállalatoknak fizetendő összegeket arányosan csökkentik.

Simone Keglovics, a 3 nevű mobil szolgáltató vezető jogásza igen csak meglepődött a hír hallatán. "Miért csak a költségeink 90 százalékát térítik meg? A 17 millió euró ráadásul nem lesz elég, hiszen a legnagyobb részt a Telekom Austria kapja majd. Akkor mennyi marad nekünk? Tisztázatlan az is, hogy mi lesz a rendszerek sorsa, hiszen azok sem működnek a végtelenségig" - hangsúlyozta Simone Keglovics. A vállalatok kifogásolták azt is, hogy a 17 millió euró csak az új beruházásokat fedezi, vagyis a fenntartási, karbantartási vagy felújítási költségeket nem.

A mostani szabályozás ugyanakkor nem változtat a korábban már rögzített ellenőrzési díjakon, amelyek alapján az egyes akciókért óránként 40 eurócent és 148 euró közötti összeget kérhetnek a szolgáltatók. Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) a Bécsi Egyetem munkatársaival közösen korábban már készített egy tanulmányt, amely szerint, hogy a távközlési adattárolást előíró irányelv betartása akár 500-700 millió euróba is kerülhet az osztrák gazdaságnak. Az eco német szakmai szervezet pedig idén márciusban a telekommunikációs adatok megőrzésének költségeit 330 millió euróra becsülte.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások