Spore - visszaüt a másolásvédelem?

Spore - visszaüt a másolásvédelem?

2008. szeptember 16. 10:43, Kedd
Az EA által kiadott, sokak által várt játék a vegyes fogadtatást követően éles ellenállást váltott ki, mégpedig a szigorú másolásvédelem miatt - a torrent portálokon vezet a Spore.

A hosszú fejlesztést követően megjelent alkotás meglehetősen érdekes rajtot vett. A hosszú hónapokon keresztül pusztán az élőlények létrehozását lehetővé tévő demó nagyon is népszerűvé vált a játékosok körében, a végleges verzió azonban vegyes fogadtatásra talált - sokan hiányolták az igazi mélységet, mások pedig az egekig magasztalták a címet. Egyes lapok ugyan magas osztályzatot adtak a játéknak, a vásárlók azonban néhány nap után megkezdték annak módszeres lehúzását.

Tették ezt azért, mert az Electronic Arts példátlan másolásvédelmi szabályzattal egészítette ki az alkotást. Kikötötték ugyanis, hogy a szoftvert mindössze három alkalommal lehet feltelepíteni, ami véleményük szerint minimálisra csökkenti a kalózmásolatok elterjedésének veszélyét. Ez a lépés azonban gyorsan visszaütött, mivel a játékosok egyre nagyobb számban kezdtek el rossz osztályzatokat adni a fejlesztésnek, a legtöbb esetben pedig hosszabb véleménnyel egészítették ki a pontozást. Kitűnő példa erre az Amazon oldala, ahol több mint 2200 voks érkezett eddig be, az átlag pedig alig haladja meg az egyet. Nyilvánvaló, hogy szervezett megmozdulásról van szó.


A Forbes magazin cikke ugyanezen idő alatt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bittorrent oldalakon nagyon is gyorsan terjed a játék, és a jelek szerint a vásárlók jó része már csak dacból is az illegális példányt választja a hivatalos változat beszerzése helyett. A hétvégére már több mint 500 ezer esetben töltötték le a játékot valamelyik népszerű tracker oldalon keresztül, a Big Champagne p2p-piackutató cég szerint pedig ennek további gyors növekedése várható. Ez ugyan önmagában még nem jelent rekordot, ám a letöltések üteme arra utal, hogy az EA sok pénztől eshet majd el.

A kiadó egyébként az iTunes védelméhez hasonlítja a megoldást. Magyarázatuk szerint mindössze annyit történt, hogy egy egyszeri online aktiváláshoz kötötték a játék telepítését. Ez már csak azért sem okozhat nagy gondokat, mert saját adataik szerint mindössze a játékosok 1 százaléka próbálta meg telepíteni a játékot háromnál több PC-re, és alig 23 százalék tett kísérletet egynél több PC-n. A maradék 76 százalék egyetlen alkalommal telepítette a játékot, így a többséget nem érintik a szigorú szabályok.

Azt nem tudni, hogy tervezik-e a másolásvédelmi szabályzat újragondolását, ezzel nyilván megvárják majd az első összesített eladási adatokat. A Spore egyébként nem teljesít rosszul a boltokban - bár a GTA IV szintjét meg sem közelíti, de nagy panaszra nincs oka a cégnek a forgalom láttán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások