Parkinson-kór veszélyeztetheti Sergey Brint

Parkinson-kór veszélyeztetheti Sergey Brint

2008. szeptember 23. 19:56, Kedd
Világszerte megdöbbenést keltett a Google társalapítójának blogbejegyzése, amely egyúttal rávilágított arra, miért is fontos a konszern számára az internetes génteszteléssel foglalkozó cége.

Sergey Brin új blogjában számolt be életének legfrissebb fejleményéről. Ami mások számára kérdéses volt, hogy csináltassanak-e géntesztet, arra ő egyértelmű igennel válaszolt. Tudni akarta, milyen betegségek veszélyeztethetik. Az eredmény alighanem elkeserítette, de jó marketingérzékkel mégis nyilvánosságra hozta a legfontosabb megállapításokat. Kiderült: a mindössze 35 éves férfi szervezetében egy olyan gén található, amelyet a Parkinson-kórral hoznak összefüggésbe a kutatók.

A génnek köszönhetően annak az esélye, hogy Parkinson-kóros lesz, Brin esetében 20-80 százalékkal nagyobb, mint egy átlagembernél. A betegség nem ismeretlen a Brin előtt, hiszen édesanyja, Eugenia is hordozza a gént, és ő Parkinson-kórban szenved.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy Brin vajon miért hozta ezt az adatot nyilvánosságra? Nos, a legvalószínűbb hogy reklámcélból, hogy így világítson rá mennyire fontos lehet a géntesztek elvégzése. A Google társalapítója a blogjában némi iróniával meg is jegyezte: egyszerre férje és betege a feleségének, Anne Wojcickinek. A biológus Wojcicki, és Linda Avey által 2,5 évvel ezelőtt közösen alapított 23 and Me nevű cég pont az ilyen tesztek elvégzésére szakosodott, melyet emiatt sokan támadtak. A vállalatot ennek ellenére a közeljövőben Európában és Kanadában is elérhetővé kívánja tenni szolgáltatásait.

Egy génteszt ára jelenleg 399 dollár. Az ügyfeleknek ehhez egy nyálmintát kell küldeniük a laboratóriumba, majd néhány hét múlva a hivatalos honlapon el is olvashatják az eredményeket. Így kiderülhet, hogy valakinél mekkora esély van a rák egy öröklödő fajtája, vagy éppen a Parkinson-kór kialakulására. Anne Wojcicki néhány hete egy "nyálminta-partit" szervezett, ahol hírességek mintáit gyűjtötték össze. A meghívott vendégek között volt Rupert Murdoch, Diane von Furstenberg és Ivanka Trump.

A Google tavaly összesen 3,9 millió dollárral támogatta a 23 and Me-t. Emiatt Eric Schmidtnek, a konszern elnökének később magyarázkodnia kellett, mondván nem azért adták a pénzt, mert a céget Brin felesége alapította, hanem azért, mert a 23 and Me segíthet a Google legfontosabb céljának az elérésében. Ez pedig nem más, mint a világ információinak összegyűjtése. Ez a kijelentés azonban inkább csak olaj volt a tűzre. Sergey Brin viszont látszólag nem foglalkozott a vitával.

"Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mivel tudom, hogy az átlagosnál nagyobb esélyem van arra, hogy Parkinson-kóros leszek. Így eszerint szervezhetem át az életemet. Vannak olyan vélemények, hogy a sport megvédhet a betegségtől. Ezenkívül lehetőségem nyílik arra is, hogy támogassam a Parkinson-kórral kapcsolatos kutatásokat. Amíg nem fedezik fel az örök ifjúság forrását, addig nagy a valószínűsége, hogy idős korunkra mindannyian valamilyen betegségben fogunk szenvedni. Csak azt nem tudjuk, melyikben. Most azonban minden más embernél jobban tudom, hogy ezek a betegségek az én esetemben mik lehetnek és évtizedeim vannak arra, hogy felkészülhessek" - írta blogjában Sergey Brin.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások