Hatmilliárd torrent a Mininován

Hatmilliárd torrent a Mininován

2008. szeptember 26. 18:42, Péntek
Manapság szinte minden hétre bőven jut hír a szórakoztatóipar által kezdeményezett bírósági perekről, a fájlcserélők felelősségre vonásáról. Érdemes azonban bepillantani a torrentoldalak látogatottsági mutatóiba is.

Ez utóbbi kapcsán kínál érdekességet a népszerű tracker oldalak közé tartozó Mininova statisztikája, amely szerint a hét közepén átlépték a hatmilliárd letöltést és ezzel a bolygó minden egyes lakójára jut egy-egy sikeres próba. A 2005 januárjában indult portálnak tehát alig 3,5 évre volt szüksége a hihetetlen rekord elérésére, ennél azonban még több információt kínál, ha megnézzük, hogy milyen időközönként sikerült átlépni a nagyobb számokat.

Pontosan két év kellett az első egymilliárd letöltés regisztrálásához, erre ugyanis 2007 januárjában került sor. Innen mindössze 5 hónap választotta el őket a második milliárdtól, a további rekordokat pedig 3-4 havonta érték el, ami jól jelzi a népszerűség és a felhasználók torrentéhségének szintjét. Az ötödik milliárdot idén májusban gyűjtötték be, a hatodikhoz tehát alig 4 hónap kellett az üzemeltetőknek. A részletes statisztikát szemlélve feltűnhet, hogy az iram az utóbbi időben némileg lelassult, ezt azonban a Niek becenéven tevékenykedő adminisztrátor azzal magyarázta, hogy az azonos IP-címről érkező letöltési kérelmeket immár 24 óránként csak egyszer számítják be.

Jól látható tehát, hogy a fájlcserélés a bírósági perek, a komoly büntetések és a folyamatos ellenkampány, valamint a fenyegetések hatására sem lassul, éppen ellenkezőleg, egyre nagyobb tömeget vonz. Érdemes megjegyezni, hogy bár a Mininova ott van a legnépszerűbbek között, a Pirate Bay és az isoHunt mindenképpen nagyobb névnek tűnik, ami még akkor is fontos lehet, ha sok esetben nyilván nagy az átfedés ezen gyűjtőoldalak között. A legfontosabb tanulság a másik oldal számára az lehet, hogy ha egyet ki is ütnek ezen portálok közül, a felhasználói tábort egyszerűen átvehetik a többiek - ahogy az már nem egyszer megtörtént a szórakoztatóipar pürroszi győzelmei után.

Ami a Mininova további teljesítményét illeti, várhatóan az ünnepek táján érik majd el a 7 milliárdos határt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások