Újabb katonai USB-kulcsokat loptak el Nagy-Britanniában

Újabb katonai USB-kulcsokat loptak el Nagy-Britanniában

2008. szeptember 29. 11:14, Hétfő
Ismét magyarázkodásra kényszerült a brit védelmi minisztérium. Ezúttal három, a brit légierő több tízezer tagjának személyes adatait tartalmazó USB-kulcs veszett el.

Az adathordozók az innsworthi támaszpont duplán biztosított személyzeti irodájából tűntek el a múlt hét kedden. Az eszközökön a Brit Királyi Légierő (RAF) körülbelül 50 000 egykori és jelenlegi tagjára vonatkozó információk voltak. A hírt megerősítette a szigetország védelmi minisztériuma. A szaktárca egyik szóvivője elmondta: a teljes brit légierő állományának és azok családtagjainak személyes adatai is veszélybe kerülhetnek.

Az egyelőre még tisztázatlan, hogy az információk között milyen adatok voltak és az is, hogy az eset pontosan hány katonát érint. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ügyet nagyon komolyan veszik, azonban mivel a nyomozást nem akarják veszélyeztetni, további részleteket nem árulhatnak el. Mindenesetre az aggodalmak érthetők, hiszen az innsworthi bázis rendszerében kezelik a brit fegyveres erők 900 000 jelenlegi és volt tagjának adatait. Az ügyben a brit rendőrség azonnal nyomozást rendelt el.

"Úgy tűnik, ez csak egy újabb fejezet ebben a végtelennek tűnő történetben, amelyben személyes információk tűnnek el vagy adatokat lopnak el. A jelenlegi helyzet elfogadhatatlan. Miként várhatja el a kormány, hogy az emberek támogassák az azonosítókártyák bevezetését, miközben a katonai adatokat sem képesek biztonságban tárolni?" - reagált az esetre Nick Harvey, a Liberális Demokraták védelmi ügyekért felelős politikusa.

Idén először a brit hadsereg veszítette el az egyik laptopját, amelyen közel hatszázezer újonc vagy a toborzás iránt érdeklődő személy adatait tárolták - közölte a brit védelmi minisztérium. Ezt követte augusztusban 84 000 angliai és walesi rab, majd szeptember elején több ezer szigetországi börtönőr adatainak elveszítése.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások