Kiterjeszti az internet ellenőrzését Nagy-Britannia

Kiterjeszti az internet ellenőrzését Nagy-Britannia

2008. október 17. 05:08, Péntek
A brit kormány attól tart, hogy a bűnözők és a terroristák a jövőben megpróbálnak még gyakrabban weboldalak, fórumok és chatszolgáltatások segítségével kommunikálni egymással.

Jacqui Smith brit belügyminiszter titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt időszakban létrejött egy olyan online világ, amelyben komoly veszélyek fenyegetik a tárolt adatokat. Éppen ezért olyan technikai megoldásokat keresnek, amelyek segítségével megakadályozhatják a bűnözők és a terroristák információszerzési törekvéseit.

Smith szerint hiába ellenőrzik a titkosszolgálatok és a biztonsági erők a telefonbeszélgetéseket és az e-mail forgalmat, a rossz fiúk előszeretettel használnak weboldalakat a kapcsolattartásra. Éppen ezért a brit kormány hozzá akar jutni a különböző nagy portálok, például a Facebook, a Bebo, az eBay és az online szerencsejáték-oldalak regisztrált tagjainak személyes adataihoz. "A bűnözők használhatnak chatet, de ugyanígy számos álnevet is, hiszen sok hozzáférésük van. Bejelentkezhetnek például Mickey Mouse álnéven és senki sem tudja, hogy ki rejtőzik az álnév mögött" - közölte a brit titkosszolgálat egyik munkatársa.

A kormány többek között azt szeretné, hogy ha az úgynevezett lehallgatás-korszerűsítési program (IMP) keretében minden új online szolgáltatót köteleznének arra, hogy tárolják a látogatóik adatait és azt kérésére adják át a szigetországi hatóságoknak. Ehhez azonban nemzetközi szerződések megkötésére vagy módosítására van szükség, sok cég ugyanis külföldön üzemelteti a szervereit. A lehallgatásokhoz azonban továbbra is bírói engedélyre lenne szükség. A brit belügyminisztérium illetékesei siettek leszögezni, hogy nem hoznak létre egy, az ország minden állampolgárának adatait tároló központi adatbázist.

Chris Huhne liberális demokrata politikus az elképzeléseket orwellinek nevezte és reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy sikerül megakadályozni a tervek megvalósítását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások