A terroristák is hasznot húznak a mobilinternetből

A terroristák is hasznot húznak a mobilinternetből

2008. október 31. 02:29, Péntek
Az amerikai titkosszolgálat legújabb jelentése szerint a terroristák egyre gyakrabban és profi módon használják fel a mobilinternetet a céljaikra.

Az Egyesült Államok Hadserege 304. Katonai Hírszerzési Zászlóaljának szakértői által elkészített Al Qaida-Like Mobile Discussions & Potential Creative Uses című jelentésből szerint a terroristák a mobiltelefonokat a jövőben nem csak kapcsolattartásra, de akár támadások tervezésére és kivitelezésére is felhasználhatják. A dokumentum írói többek között fórumokban elhangzott beszélgetésekre hivatkoznak. A honlapokon az iszlám szélsőségesek leírják, hogy jelenleg milyen mobilalkalmazásokat használnak, illetve mely programok használatát tervezik a jövőben.

A mobiltelefon már rég nem csak a terroristák közötti telefonhívások lebonyolítására szolgál, hanem a mobilvideók és propagandaanyagok elkészítésére és terjesztésére is. Ezenkívül ezeket az eszközöket, például a beépített kamerákat felhasználják a merényletek tervezésére. Egy másik javaslat egy, a beszédhangot megváltoztató szoftver telepítésére vonatkozik, amelynek a segítségével megakadályozható, hogy bárki azonosíthassa a hívó felet. Az iszlám terroristacsoportok előszeretettel alkalmaznak GPS-modullal ellátott mobilokat, például a Nokia 6210-est, mivel a GPS-adatoknak köszönhetően könnyebben megállapíthatják a határátlépések pontos helyét, a titkos raktárak és az ellenséges egységek pontos helyzetét.


A jelentés második részében a hírszerzők olyan példákat említenek, amikor a terroristák az alkalmazásaikat összekötik a közösségi portálokkal és a blogokkal, elsősorban a Twitterrel. A Twitter különösen alkalmas a kapcsolattartásra, mivel a rövid üzenetek nem csak az oldalon belül továbbíthatók, hanem akár azonnali üzenetküldők rendszereibe vagy SMS-ben is. Ezt a módszert előszeretettel használják, mivel ezeken a honlapokon számos csoport (szocialisták, kommunisták, emberjogi aktivisták, vegetáriánusok, anarchisták, vallási fanatikusok, ateisták stb.) tagjai találhatók meg.

A dokumentumban három lehetséges forgatókönyvet említenek. Az első szerint egy terrorista megszerezheti egy amerikai katona közösségi portál-azonosítóját és így gyűjthet információkat a későbbi terrorakciókhoz. A másik lehetőség, hogy a csoport tagjai állandóan kapcsolatot tarthatnak egymással a Google Maps és a Twitter segítségével, így pontosan tudják, hol vannak éppen és koordinálhatják a munkájukat. A harmadik lehetőség egy öngyilkos merénylő felszerelése egy kamerás mobillal, amely így folyamatosan élőben közvetíti az eseményeket. Az illető testére szerelt bombákat a távolból is fel lehet robbantani, ráadásul a felvételek később propagandacélokra használhatók.

Steven Aftergood, a Federation of the American Scientists titkosszolgálati szakértője ugyanakkor kétkedve fogadta a dokumentum egyes megállapításait. Úgy véli, hogy a közösségi portálok használata önmagában nem jelent fenyegetést, ezek az akciók kizárólag az ellenségek mozgásának feltérképezésére szolgálnak. Mindenesetre meg kell vizsgálni, hogy mi valósághű, és mi nem az.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások