PDC: Bemutatták a számítási felhőre épülő Windowst

PDC: Bemutatták a számítási felhőre épülő Windowst

2008. október 28. 17:13, Kedd
A PDC konferencia előtt a Windows 7 első nyilvános szereplését várták legtöbben, ám az első napon mégsem az asztali operációs rendszert, hanem a család egy másik új tagját mutatták be, amely a számítási felhőkre alapoz.

A fejlesztésről korábban mi is hírt adtunk, igaz akkor még Windows Cloud, illetve Windows Strata néven illeték a platformot - most kiderült, hogy egy harmadik elnevezéssel kell megbarátkoznunk, ez pedig a Windows Azure. A PDC első napján Ray Ozzie, a Microsoft szoftverfejlesztéseiért felelős főtervező beszélt az új operációs rendszerről, kiemelve, hogy mindez nem pusztán egy újabb családtag érkezését jelenti, hanem a hagyományos koncepció alapvető újragondolását is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Windows Azure egy nagyobb csomag, az Azure Services Platform (ASP) részeként érkezik, a külső fejlesztők és felhasználók ezt használva alakíthatják majd ki a rendszert, saját igényeiknek megfelelően. A fejlesztői kit már most is letölthető, bár a cég azt még nem közölte, hogy pontosan mikor és milyen áron dobná piacra a fejlesztést. A koncepció azonban világos: egyetlen platformban szeretnék összefoglalni a manapság divatos webszolgáltatások egész körét, mégpedig az IT-világban jól ismert névre alapozva, amelyet ezúttal a cég saját adatközpontjai egészítenek majd ki.

Az új platformon az egyes szolgáltatások nem saját (kliens) gépünkön futnak, a számításokat a központi szerverek, a nagy adatközpontok egyes részei végzik el (lásd Google Docs és társai). Ezzel gyakorlatilag egy egyszerű terminállá minősítjük vissza az általunk használt számítógépet, amely a feladatok elejét és végét "látja": az utasítások elküldése után mindössze a végeredményre kell várnunk, minden fontosabb számítás távol történik, az interneten keresztül. Ozzie ezt úgy jellemezte, hogy az eddig befelé forduló vállalati webszolgáltatások ezúttal kifelé mutatják arcukat, ezzel pedig alapvető változáson mennek át. Ebben a Microsoft nyilván főszerepet kíván játszani, lehetőleg megőrizve eddig vezető pozícióját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Windows Azure nagy újdonsága a fejlesztők szerint a teljesen új, az alapoktól újraírt hypervisor (amely nem a Windows Server 2008-ban alkalmazott Hyper-V technológiára épül, ám újdonságai később megjelenhetnek ez utóbbiban is), valamint a moduláris felépítés, amely lehetővé teszi az egyes komponensek (adatbázisok, üzleti alkalmazások, egyéb külső fejlesztések beemelését). A cég garanciát vállalna az adatközpontok elérhetőségére, a frissítések kihelyezésére, illetve a később megjelenő új funkciók kifejlesztésére. Kérdés azonban, hogy az interneten eddig nem túl jól szereplő szoftveróriás mennyire tudja magához vonzani a fejlesztői közösséget - ez nyilván csak a 2009-ben esedékes megjelenés után derül majd ki.

A PDC második napján a tervek szerint bemutatják a Windows 7 operációs rendszert - erről természetesen itt is olvashatunk majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások