Teljes mozifilmek a YouTube oldalán

Teljes mozifilmek a YouTube oldalán

2008. november 7. 06:27, Péntek
A Google nem elégedett a videómegosztó portál által generált bevételekkel, így jelenleg is tárgyal a hollywoodi stúdiókkal a teljes filmek átvételéről. A megállapodás három hónapon belül megszülethet.

Hivatalos információ eddig nem hangzott el a kérdésben, ám néhány apróbb részletet mind a Google, mind pedig a stúdiók oldalán is hajlandók voltak megerősíteni. Az első beszámolót követően így megtudhattuk, hogy a Google valóban elégedetlen a YouTube bevételeivel, ezért pedig megpróbál a Huluhoz hasonló kínálatra szert tenni - ehhez azonban szüksége van a nagy filmstúdiók bólintására, amit nem lesz könnyű megszerezni.

A tárgyalásokat nyomon követő forrás szerint a megállapodás 1-3 hónapon belül létrejöhet, ezt követően pedig a YouTube oldalán megjelenhetnek az igazi nagyágyúk, vagyis a teljes hosszúságú mozifilmek. Ezek jelenleg néhány fizetős oldalon, valamint számtalan kisebb-nagyobb illegális (illetve hazájában megtűrt) portálon találhatók meg az interneten, a szórakoztatóipar és a Google összefogása révén azonban egy stabil, teljesen legális platformot vehetnének igénybe a felhasználók, némi reklámdömpingért cserében. Ezzel megindulhat a korlátlan streamelés, egyelőre persze kizárólag a jogtulajdonosok részéről.

A Google számára napjainkban nagy fejtörést okoz, hogy a hihetetlenül széles közönség (havi 80 millió egyedi látogató) ellenére nem szerepel valami jól a portál - legalábbis pénzügyi szempontból. A jóval kisebb tábort maga mögött tudó Hulu ugyanakkora bevételt generál, ezt pedig egyértelműen a teljes mozifilmeknek köszönhetik, amelyek órási vonzerőt jelentenek az interneten. Ezek megszerzése után a YouTube bevételei megugorhatnak, hiszen a stream előtt, alatt és után reklámokat vetítenének - a most már időzített lejátszást is támogató portál ezzel megszerezné a videómegosztás Szent Grálját.

Nagy kérdés, hogy mikor jöhet valóban létre a megállapodás és milyen feltételekkel - az elkövetkező időszakban érdemes lesz nyomon követni az ezzel kapcsolatos híreket és pletykákat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások