Energiahatékonyság szerint osztályozzák a mobiltöltőket

Energiahatékonyság szerint osztályozzák a mobiltöltőket

2008. november 25. 16:22, Kedd
Gyakorlatilag az összes jelentősebb mobiltelefon-gyártó elfogadta azt az új rendszert, amely a készülékek töltőit rendszerezi.

A mobiltelefonok töltőit a jövőben a készenléti energiahatékonysági szempontok alapján fogják csoportokba sorolni. A cégek ezzel azt akarják elérni, hogy jelentős mértékben csökkenjen a konnektorokban hagyott töltők miatti túlfogyasztás. Az új rendszer öt csillaggal jelöli a leghatékonyabb eszközöket és amerikai Energy Star, valamint az Európai Bizottság szabványain alapul.

"A célunk az volt, hogy ily módon ösztönözzük a gyártókat arra, hogy a jelenlegieknél hatékonyabb töltőket fejlesszenek ki és egyúttal felhívják az emberek figyelmét is a problémára. Sok felhasználó egyszerűen nincs is tudatában annak, hogy a mobilok töltői akkor is fogyasztanak áramot, amikor be vannak dugva a konnektorba, de nincs hozzájuk kötve mobiltelefon" - közölték a Nokia illetékesei. A Nokia tájékoztatása alapján napjainkban a mobil készülékek működése során elhasznált energia kétharmada valójában ilyen módon kárba veszik.

"Az így megtakarított áram mennyisége ugyan csekélynek tűnhet, azonban a sok kicsi sokra megy elv alapján, végül mégiscsak nagyon sok energia veszhet kárba" - tették hozzá a Nokia munkatársai. Állításukat egy példával támasztották alá: amennyiben világszerte a több mint 3 milliárd mobiltelefon tulajdonosai a leghatékonyabb töltőkre cserélnék le a mostani töltőiket, akkor évente annyi áramot lehetne megtakarítani, amely két közepes méretű erőmű teljesítményének felel meg.

A gyártók ugyan folyamatosan a készenléti idők megnövelésén és ezzel párhuzamosan a fogyasztás csökkentésén dolgoznak, azonban ez önmagában még nem elég. Az új rendszer legalján a készenléti időben is több mint fél wattot fogyasztó töltők, míg a piramis csúcsán a 0,03 wattot vagy kevesebbet fogyasztó eszközök állnak. Az új besorolást a finn cégen kívül támogatja az LG, a Motorola, a Samsung és a Sony Ericsson is. Az öt gyártó az Európai Bizottság egyik programja keretében működött együtt az új rendszer kidolgozásánál és azt remélik, hogy ha a HTC és a Research in Motion nem is csatlakozik a szövetséghez, a töltőkön legalább jelölni fogja, hogy azok milyen energiahatékonysági és -fogyasztási osztályba tartoznak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások