Az OEM-gyártók révén terjedne a Google Chrome

Az OEM-gyártók révén terjedne a Google Chrome

2008. november 24. 18:45, Hétfő
A Google jövőre, a Chrome béta fázisának lezárultával komolyabb lépésekre készül, hogy gyorsabb ütemben növelje böngészőjének piaci részesedését. Szóba kerül az OEM-gyártók meghódítása, a külön megállapodások megkötése.

Sundar Pichai, a keresőcég termékmenedzsmentért felelős alelnöke a Times Online-nak adott interjúban beszélt a fenti lehetőségről, amely terveik szerint kulcsszerepet játszana a Chrome elterjedtségének növelésében, ezzel együtt pedig az Internet Explorer jelentős mértékű visszaszorításában. Bár ez utóbbira jelenleg kevés esély mutatkozik, a Google vezetőit nem tántorítja el a feladat nagysága és nehézségei.

Az elképzelés szerint a Google Chrome januárban lépne ki a béta fázisból, ezt követően tehát funkciógazdag és kevesebb hibát, hiányosságot tartalmazó változatok látnak majd napvilágot. A gyorsaságra és teljesítményre már most sem lehet panasz, ezen pedig remélhetőleg csak tovább javít a további optimalizáció és a szükséges funkciók támogatásának integrálása. Amint ez megvalósul, indulhat a gyors terjeszkedés, amit nemcsak a hagyományos eszközökkel és csatornákon keresztül hajtanának végre, hanem külön megállapodások révén is. Lehetőségként merült fel ugyanis az OEM-gyártókkal kötött egyezségek megkötése, amelynek révén bizonyos termékekben a Chrome érkezne a vásárlókhoz.

Ez persze azt is jelentené, hogy számos területen kellene háttérbe szorítani az Internet Explorert, amely még mindig a teljes böngészőpiac 70 százalékát uralja. A teljes győzelem esélye ebből a szempontból minimális, hiszen az IE a Windows szerves részeként érkezik, annak idején éppen ennek köszönhetően döngölte a földbe a Netscape böngészőt. A netbook és egyéb termékek szegmense már sokkal inkább könnyebb falatnak tűnik, hiszen itt nagyobb arányban vannak jelen az alternatív operációs rendszerek - más kérdés, hogy a Chrome egyelőre mind a Mac, mind pedig a Linux változattal adós, ezen a téren pedig a jövő év első felében ígérnek előrelépést a fejlesztők.

Amennyiben a Google terve sikerrel jár, 2009-től kezdve több különböző termékben is a Chrome jelenhet meg alapértelmezett böngészőként - meglátjuk, mennyire hajlanak majd erre az OEM-gyártók.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások