Csak 2010-ben jön az ikermagos VIA Nano

Csak 2010-ben jön az ikermagos VIA Nano

2008. november 28. 05:49, Péntek
Bár a VIA jól láthatóan büszke az Intel Atom ellen induló Nano chipek teljesítményére, az ikermagos változatokat csak 2009 végén készítik el, hogy 2010 elején kezdjék meg a terjeszkedést - kérdés, hogy milyen esélyekkel.

Japánban a múlt héten rendezték meg az Embedded Technology 2008 elnevezésű kiállítást, amelyen a VIA is részt vett. A rendezvény alatt néhány fontos információt is elejtettek, így például kiderült, hogy nagyjából mikor érkeznek majd a Nano chipek gyorsított, illetve ikermagos változatai. A problémát éppen ez jelenti, az időpont ugyanis nem nevezhető éppenséggel korainak.



A VIA által bemutatott ábrákról az volt leolvasható, hogy jövő tavasszal elsőként a Nano-E sorozatot ismerhetjük majd meg. Ezek a chipek megemelt órajelű FSB-vel (800 helyett 1333 MHz) érkeznek, 32 és 64 bites kiterjesztéssel, 128 kB elsőszintű, valamint 1 MB másodszintű gyorsítótárral, virtualizációs technológiával és egyéb funkciókkal, még 65 nanométeren. A sorozatgyártás júniusban indul be, vagyis a mobilitásra kihegyezett termékekben a nyár folyamán jelennek majd meg ezen fejlesztések.

A gyártó érezhetően büszke a nemrég bemutatott Nano chipek teljesítményére, szerintük ezek puszta erejüknél fogva lemossák az Intel Atom processzorokat (más kérdés, hogy az Intel eredetileg nem éppen a netbook készülékekbe szánta fejlesztéseit). A VIA minden lehetséges módon erősíteni igyekszik pozícióját, így másodvonalbeli gyártókkal kötött szövetséget a kedvező árú netbookok elkészítéséről és piacra dobásáról, amelyek természetesen mind Nano chipekre épülnek majd. Kétségtelen, hogy itt az ikermagos változatok megjelenése fontos lenne, ám ez a jelek szerint még várat magára.

A rendezvény alatt ugyanis a VIA részéről elárulták, hogy az ikermagos Nano legkorábban 2009 végén készülhet el (valószínűleg 45 nanométeren). Az első példányok így 2010 elején jelennek majd meg, más kérdés, hogy milyen esélyekkel, hiszen addigra az Atomok kényelmesen meghódíthatják szinte a teljes piacot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások