Megbukott a BKA-törvény

Megbukott a BKA-törvény

2008. november 28. 15:16, Péntek
Némileg meglepő módon a Bundesrat elutasította a Szövetségi Bűnügyi Hivatalról szóló jogszabály módosított változatát. Az eredményhez az is kellett, hogy nagyon sokan tartózkodtak a szavazáskor. A kérdésben így újra a német kormány, illetve a parlament dönthet. A jogszabály visszakerülhet a parlament elé vagy kompromisszumos megoldás születhet.

Dr. Wolfgang Schäuble belügyminiszter a voksolás előtt megpróbált még a törvény mellett lobbizni, mint utólag kiderült, kevés sikerrel. A legnagyobb ellenérzést a Bundesrat tagjainak többségében a sürgős esetekben a bírói engedélyek nélkül is elrendelhető online házkutatások és az újságírók, ügyvédek, valamint az orvosok titoktartási kötelezettségének részleges feloldása váltotta ki. Azt ugyan már a szavazás előtt sejteni lehetett, hogy számos szövetségi tartomány nem fogja támogatni ebben a formájában a jogszabály elfogadását, azonban az mindenkit meglepett, hogy a törvény végül elbukott.

Mivel a testületben előbb az FDP, a Zöldek és a Die Linke, majd az SPD is a módosítás ellenzőinek táborához csatlakozott, így a CDU/CSU gyakorlatilag magára maradt. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a bajor FDP vezetője úgy vélte, hogy a liberálisok a későbbiekben még egy jelentősen átdolgozott BKA-törvényt sem fognak elfogadni, mivel az online házkutatásokat eleve elfogadhatatlan módszernek tartják.

Dr. Wolfgang Schäuble még a végső voksolás előtt úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az SPD nem akarja elfogadni a törvényt, ám legyen. De akkor megspórolhattak volna 2,5 évnyi vitát, ami ráadásul elbizonytalanította az embereket. A miniszter ultimátumot intézett a koalíciós partnernek: vagy idén karácsonyig megszavazza a Bundesrat változatlan formában a módosított jogszabályt, vagy az egész téma lekerül a napirendről.

A Bundesrat döntése különösen annak tükrében volt meglepő, hogy előbb mind a német parlament belügyi bizottsága, majd maga a Bundestag is nagy többséggel elfogadta a BKA-törvény módosítását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások