Az ACTA mellett az EU

Az ACTA mellett az EU

2008. december 1. 23:18, Hétfő
Az Európai Bizottság kiállt a sokat támadott Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) egyezmény mellett.

Az Európai Unió a most nyilvánosságra hozott és kiegészített hivatalos információs lapjában utasította vissza a leendő megállapodást és az azzal kapcsolatos tárgyalásokat ért kritikákat. A Catherine Ashton európai uniós kereskedelmi biztos irodája által megjelentetett dokumentum szerint a mostani tárgyalások és az egész egyezmény célja egy nemzetközi szabályozás megteremtése a termékhamisítások és a szerzői, valamint a tulajdonjogok megsértése ellen.

Az ACTA támogatói úgy vélik, hogy az Európai Unió versenyképessége a jövőben nagyban függ attól, hogy mennyire képes megvédeni a szellemi tulajdont. Az anyagi haszonszerzés vezérelte visszaéléseknek pusztító hatásuk van az európai gazdaságra és a munkahelyekre nézve. Ezért éppen ezek védelmében kell még jobban érvényesíteni az ACTA keretében a jelenlegi szerzői jogi és egyéb védelmeket. Az új egyezmény nem fog jobban beleavatkozni az emberek életébe, mint a jelenlegi szabályok. Az egyedüli cél tehát a visszaélések visszaszorítása és nem a fogyasztók életének túlzott szabályozása.

Az EU hivatalosan is cáfolta, hogy létezne az ACTA-megállapodás tervezete. A korábban kiszivárgott papírok csak koncepció-dokumentumok voltak és még túl korai lenne a tárgyalások eredményéről találgatni. Eddig csak három tárgyalási forduló zárult le, az újabb egyeztetésekre a következő hetekben kerül sor Párizsban. Az Európai Bizottság anyagából kiderült, hogy a megbeszéléseken jelenleg az EU képviselői mellett, az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália, Kanada, Dél-Korea, Mexikó, Marokkó, Új-Zéland, Szingapúr és Svájc szakértői vesznek részt. A tervek szerint később az orosz és a kínai delegátusok is bekapcsolódnak a munkába.

A tervezett ACTA-egyezmény ellen augusztusban már amerikai vállalatok, köztük az Amazon, az AT&T, a Google, a Yahoo, az eBay és cégszövetségek, valamint civil szervezetek is tiltakoztak. Az egyeztetéseken téma volt a termékhamisítók elleni keményebb fellépés, de legutóbb már az internet szabályozása is felmerült. Az FFII eközben attól tart, hogy perek egész sorát indíthatja el az ACTA elfogadása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások