Bezárja kapuit az Abit

Bezárja kapuit az Abit

2008. december 18. 00:08, Csütörtök
Az egykor a legjobb alaplapokat gyártó cég tulajdonosának döntése révén az év végén végleg bezárja kapuit, hogy a jövőben az anyacég részeként egészen más termékek fejlesztésére koncentráljon.

A jól értesültek szerint a nagy átváltozásra január 1-én kerül majd sor, vagyis az általunk ismert Abit december 31-ig él. Ezt követően a cég alaplapjai lassan de biztosan eltűnnek majd a boltokból, ezzel pedig a szegmens egyik fontos szereplője távozik a színpadról - minden bizonnyal örökre. Más kérdés, hogy az utóbbi évek döntései miatt a felhasználók hiányérzete nyilván nem lesz akkora, mint arra korábban számíthattunk volna.

Az Abit igazából az évtized elején emelkedett ki a szürke tömegből, amikor több, nagyon is jól sikerült alaplapot dobott piacra, mind az Intel, mind pedig az AMD processzoraihoz. A felhasználók jó része, közöttük az igazi fanatikusokkal és hozzáértőkkel, többnyire elismerően nyilatkozott a cég termékeiről, ennek köszönhetően pedig a vállalat hamarosan a legnagyobb alaplapgyártók közé verekedte be magát. Ezt követően azonban - megkérdőjelezhető döntések egész sorozata eredményeként - eladták a céget és a nevet az Universal Scientific Industrial nevű vállalatnak, amely nem sokat tudott tenni a visszaesés megakadályozása, vagy akár csak lelassítása érdekében.

A képhez hozzátartozik, hogy ez a visszaesés már 2004-2005 táján elkezdődött, az új tulajdonos pedig 2006-ban vette át az irányítást. Az átszervezés jegyében előbb az ugyanazon márkanév alatt piacra dobott grafikus kártyák gyártását és forgalmazását szüntették meg, a romló eredmények láttán pedig idén többször is szóba került a komolyabb váltás. A Tajvanon megrendezett Computex kiállítás alatt bemutattak egy digitális képkeretet, az ugyanezen idő alatt elhangzott nyilatkozatokból pedig azt vehettük ki, hogy a cég a jövőben az ilyen és hasonló fejlesztésekre koncentrál majd.

Tavaly 2-3 millió alaplapot tudtak eladni, idén pedig várhatóan tovább csökken az eredmény. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a szintén a Computex alatt bemutatott Intel P45-alapú fejlesztések lesznek az utolsók a vállalat életében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások