Európai adatvédelmi prioritások 2009-ben

Európai adatvédelmi prioritások 2009-ben

2008. december 22. 18:13, Hétfő
Nyilvánosságra hozta a jövő évi úgynevezett prioritáslistáját Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos.

A dokumentumból kiderült, hogy 2009-ben a szakember által irányított EPDS hivatal különösen nagy figyelmet akar fordítani a Második Schengeni Információs Rendszerre (SIS2), az RFID-k szabályozására, az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) egyezményre és az ePrivacy-irányelv kidolgozására. Ezenkívül az adatvédelmi biztos szintén figyelni fog a terrorizmus elleni harc nevében létrehozott adatbázisok és információcserélő rendszerek működésére, valamint a hozott intézkedésekre.

Peter Hustinx különösen fontosnak nevezte a határvédelmi, a vízum és a rendőrségi adatcsere-nyilvántartások adatvédelmi szempontú átvizsgálását. AZ EPDS felügyeleti jogokat gyakorol majd a Második Schengeni Információs Rendszer felett, míg a rendőrségi adatcserék során az európai uniós tagállamok intézkedéseit veszi górcső alá. Egy további pont a listában az utasok, elsősorban a repülőgépekkel közlekedők növekvő megfigyelése, ellenőrzése, valamint a légiutas-adatbázisok témaköre. Szintén bekerült a prioritások közé a körözések és egyéb rendőrségi dokumentumok megosztásának adatvédelmi vizsgálata.

Az EDPS vezetője úgy vélte, hogy aggodalomra ad okot az egyre népszerűbb számítógépes profilkészítés, amelynek a segítségével a egyes gyanúsítottakról az etnikai és más jellemzőket is tartalmazó modellt készítenek. Hustinx szerint mindenképpen vizsgálni kell, hogy ezen a területen meddig lehet elmenni az alapvető emberi jogok sérelme nélkül.

A szakember bejelentette, hogy jövő esztendő első negyedévében kiadja a RFID-technológiáról szóló adatvédelmi állásfoglalását. Ezt követi majd negyedévvel később az ePrivacy-irányelvvel kapcsolatos állásfoglalása. Az európai biztos emellett foglalkozni akar a keresők adatvédelmi javításával, hogy minden program megfeleljen ilyen szempontból is az európai és a nemzetközi szabványoknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások